Een nieuwe wet moet de positie van prostituees verbeteren en mensenhandel effectief bestrijden. Hulporganisaties voor prostituees zijn kritisch en voorzien grote problemen.

"Ingewikkeld, paradoxaal en schizofreen", zo typeert directeur Maria Scali van de Stichting Opvang Hulp Prostitutie en Mensenhandel (SHOP)l de nieuwe Wet Regulering Sekswerk. Ook Anke van Dijke van hulporganisatie FIER is kritisch. Haar organisatie moet flink inleveren.

'Slechtst denkbare scenario

Vooral de vergunningsplicht is Marica Scali een doorn in het oog, want die staat volgens haar gelijk aan registratie. Wanneer je als sekswerker geregistreerd staat, kunnen kwaadwillenden je privé vinden.

Scali legt uit: "Je bent chantabel, niet iedere sekswerker wil dat familie of vrienden weten wat voor een beroep ze uitoefent. Het is het slechtst denkbare scenario."

audio-play
Maria Scali (SHOP): "Registeren van sekswerkers is gevaarlijk."

Uitstapprogramma of carrièreswitch

Een belangrijk onderdeel van de wet zijn de uitstapprogramma's. Hiermee worden sekswerkers geholpen uit het vak te stappen en aan een andere baan te helpen. Ze krijgen hulp bij het vinden van een huis, bij het solliciteren en soms ook met een opleiding. Sekswerkers krijgen ook, wanneer nodig, les in de Nederlandse taal.

Scali vindt de term 'uitstappen' de verkeerde. "Ik zou het een carrièreswitch willen noemen. Als journalist 'stap je ook niet uit' als je een ander vak gaat doen." In de afgelopen 4 jaar begeleidde haar organisatie al tal van sekswerkers. "Wij hebben 210 vrouwen succesvol geholpen een andere baan te vinden", vertelt ze.

info

De belangrijkste punten in de nieuwe wet

  • Alle prostituees en exploitanten van seksbedrijven moeten een vergunning hebben
  • Zonder vergunning ben je in overtreding
  • De minimumleeftijd om in de seksbranche te werken is 21 jaar
  • Het beroep van pooier wordt verboden

Doel van de nieuwe wettelijke regels is dwang en uitbuiting in de seksindustrie te bestrijden en beter te handhaven.

'Plezierig gewerkt'

Brenda is een vrouw die zo'n carrièreswitch maakte. Ze werkte elke nacht en besloot dat het tijd werd voor een andere baan. "Ik heb altijd plezier gewerkt, maar de combinatie van 's nachts werken een gezin ging niet samen." Brenda moest wel even wennen aan een reguliere kantoorbaan, maar nu is ze helemaal op haar plek.

Opmerkelijk is dat er landelijk geen cijfers zijn over het aantal prostituees dat met hulp de seksindustrie verlaat. De laatste evaluatie van het ministerie van Justitie is van maanden geleden. Daarin staat dat er jaarlijks een instroom is van circa 650 sekswerkers en een uitstroom van ongeveer 300.

Lees ook

Minder financiële middelen

Hulporganisatie FIER zet zich ook in om prostituees te helpen uit het vak te stappen. En ook zij zijn kritisch over de wet. "Friesland heeft verhoudingsgewijs veel prostituees en weinig inwoners", zegt Anke van Dijke van FIER. En dat is in het geval van Friesland een probleem. Het geld voor de uitstapprogramma's wordt evenredig over de provincies verdeeld, in verhouding tot het aantal inwoners.

Het betekent dat FIER flink moet inleveren. "We hadden in eerste instantie 8 ton te besteden, nu nog maar 2 ton. Daardoor kunnen we minder sekswerkers die om hulp vragen helpen. Wij hebben relatief veel sekswerkers in Friesland, dus om het geld dan over het aantal inwoners te verdelen, werkt niet."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.