Nederland staat op de elfde plaats in Europa als het gaat om sterfte rond de geboorte. Dit blijkt uit het nieuwste onderzoek van Euro-Peristat waarin de cijfers van diverse Europese landen uit 2015 met elkaar vergeleken worden.
In Nederland overlijden 4 van 1000 baby’s tijdens de zwangerschap of kort na de geboorte. Hiermee neemt Nederland een stevige positie in de middenmoot in. In de meeste Scandinavische landen ligt dit aantal lager, maar ook landen als Slovenië en Tsjechië scoren beter dan Nederland.
700 per jaar
Vroeger was de babysterfte in Nederland hoog in de vergelijking met de ons omringende landen.
In 2000 overleden er nog 1600 baby’s rond de geboorte. Sindsdien is de zorg verbeterd en daalde de sterfte naar rond de 1000 in 2009 en 735 in 2015. De afgelopen twee jaar zet die trend zich niet door en is het aantal baby’s dat overlijdt rond de geboorte rond de 700 blijven steken, zo maakt Perined deze week bekend.
Meer controles
Volgens emeritus hoogleraar verloskunde Jan Nijhuis moet verbetering voor Nederland vooral gezocht worden in betere samenwerking in de medische zorg en meer controles.
Met dat laatste zijn zwangere vrouwen het eens. EenVandaag ondervroeg eerder dit jaar 16.000 vrouwen over hun zwangerschap voor het project Hoe Bevalt Nederland. Veel vrouwen vertellen dat ze zich zorgen maken of er iets mis is met hun kindje als er iets anders is dan normaal, bijvoorbeeld als ze minder leven voelen. Ze weten dan eigenlijk niet goed wat ze moeten doen.
Hoge drempel
Driekwart van de ondervraagde vrouwen (75 procent) pleit voor meer echo’s. Ze vinden de drempel om alarm slaan bij hun verloskundige of gynaecoloog en bijvoorbeeld om een echo te vragen te hoog.
Nu krijgen zwangeren in Nederland standaard twee echo’s aangeboden aan het begin van hun zwangerschap en bij 20 weken. Alleen als daar een medische reden voor is krijg je meer echo’s vergoed. De deelneemsters willen graag meer standaardecho’s, bij voorkeur in de tweede fase van hun zwangerschap. Om onzekerheid weg te nemen en eventuele complicaties eerder op te sporen. In het buitenland is dit veel gebruikelijker.
Meer uitslagen groot zwangerschapsonderzoek
Hoe denken zwangere vrouwen anno 2018 over pijnbestrijding, borstvoeding en de maximale leeftijd voor IVF?
Meer uitslagen van het grote zwangerschapsonderzoek van Hoe Bevalt Nederland lees je hier.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.