Deze week werden twee geboortes van dieren groots aangekondigd in de media: In Artis en in Dierenpark Emmen waren girafjes geboren. Na de wereldwijde verontwaardiging over de publieke executie van pubergiraf Marius in een Deense dierentuin, rijst de vraag: haalt deze giraf zijn puberteit, zeker nu bekend is geworden dat het een hengstje is.
EenVandaag spreekt met oud-dierentuindirecteur van Diergaarde Artis Maarten Frankenhuis en met Wijbren Landman van Dierenpark Emmen over de dilemma’s rondom de zorg voor onze dierentuindieren. Volgens Maartenhuis zijn er verschillende scenario's mogelijk: het giraffenhengstje kan worden toegevoegd aan een vrouwenkudde ergens in een dierentuin op de wereld, of een plek krijgen in een zogenaamde vrijgezellenkudde.
Als er geen plekken vrij zijn, kan euthanasie overwogen worden. Een giraf zonder een kudde op een weiland stallen is namelijk ondenkbaar, juist in het belang van de giraffe, die niet kan functioneren buiten een kudde.
Niet onzorgvuldig fokken
Zowel Maartenhuis en Landman bestrijden de gedachte dat Europese dierentuinen onzorgvuldig zouden fokken, puur voor de commercie. Er wordt nauwkeurig gekeken naar het soort dier en het gedrag van het dier.
Maartenhuis, die zelf in zijn carrière drie keer een dier moest euthaniseren: 'Mensapen en olifanten zijn een klasse apart. Als je ziet hoe deze dieren rouwen om hun verloren familieleden, het is ondenkbaar om deze dieren onnodig een naaste te laten verliezen. Olifanten komen nog jaren lang terug naar de plek waar een familielid stierf, om met de botten een rouwdans te doen. Ook nemen ze zorgvuldig afscheid van leden van de kudde. Antilopes en giraffes daarentegen vertonen heel ander gedrag. Als een antilopejong wordt gegrepen door een roofdier, zul je de moeder nog wel iets van verzet zien bieden, maar dan neemt ze toch snel de benen. Olifanten en apen vertonen totaal ander gedrag. Deze feiten zullen wellicht een rol hebben gespeeld in de besluitvorming rondom Marius."
Wijbren Landman van Dierenpark Emmen, vertelt: ' Over een maand melden we het girafje aan als surplus-hengst bij de coördinator van het fokprogramma van Rotschild-giraffen. Vervolgens blijft het girafje tot hij minimaal anderhalf jaar oud is in Dierenpark Emmen. Eerder worden moeder en kind niet gescheiden. Tegen de tijd dat hij een jaar of twee is, wordt het advies van de coördinator afgewacht. Het is niet zo dat het girafje nu al voor een dierenpark wordt gereserveerd of dat nu al beslist is dat hij in een mannengroep terecht zal komen. Dat hangt helemaal af van de situatie over twee jaar. Over euthanasie wordt helemaal niet gedacht. Wij zijn overigens geen principiële tegenstander van euthanasie. Belangrijkste norm is dat het welzijn van het dier niet in het geding mag komen. Als dat wel het geval is, kan euthanasie de enige uitweg zijn. Maar daar denken we nu nog zeker niet aan."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.