Columnist Renske de Greef vroeg in haar wekelijkse stripcolumn in het NRC om 7 dingen die zij in 2018 uitgevonden wilde hebben. In het lijstje stonden onder andere de doorzichtige capuchon, een dierenvertaalmachine en een kerstlichtjessnoer dat zichzelf netjes oprolt. Ingenieur Rolf Hut stortte zich op een ander verzoek: een plant die zelf de vochtigheid van zijn aarde meet, en aangeeft wanneer hij water nodig heeft. Het kostte hem weinig moeite om dat 'uit te vinden'.
De column van De Greef diende voor Hut als een perfect aanknopingspunt om te laten zien wat technisch mogelijk is. "Toen ik over die plant las, was mijn eerste gedachte: alle basisbenodigdheden hiervoor zijn er toch gewoon?" aldus Hut, die les geeft aan studenten op de TU Delft, maar bijvoorbeeld ook op basisscholen. Het is zijn missie om te laten zien dat mensen technisch veel meer kunnen dan ze denken.
In een twee minuten durende video demonstreert Hut zijn constructie, met een beetje hulp van countrylegende Johnny Cash.
Makkelijk programmeren met de Arduino
Volgens Hut is het makkelijk om zijn uitvinding zelf na te maken. Dat kan met hulp van de Arduino, een kleine computer. "Hij is ongeveer zo groot als een bankpas. Je kan daar zelf allemaal 'blokjes' aan toevoegen, met de programmatuur die je nodig hebt." Voor de plantenconstructie gebruikte Hut er twee: "Het bodemvocht-meetblokje, met sensoren die dat meten, en het muziek-afspeelblokje." Met deze blokjes gekoppeld aan de Arduino kan Johnny Cash dus een waarschuwing afgeven over je plant: "All day I faced / a barren waste / without the taste of water", voor als de grond te droog is. Maar Cash waarschuwt ook als je je plant aan het verzuipen bent: "How high is the water momma? / Two feet high and rising."
De Arduino wordt volgens Hut al veel gebruikt in het onderwijs. "Middelbare scholieren werken er al veel mee, bijvoorbeeld bij techniekvakken."
Lees ook
'Doe het lekker zelf'
Hut zal zijn 'bodemvochtmeter' niet op de markt brengen. "Doe het lekker zelf, zou ik tegen mensen zeggen." Hij vindt het de taak van ingenieurs om mensen te laten zien wat allemaal mogelijk is. "Ik wil mensen aanmoedigen om dit zelf te maken. Het hele internet staat vol met beginnersfilmpjes."
Zelf staat zijn volgende project al in de steigers, waarvoor hij nog een keer gekeken heeft naar de column van Renske de Greef. "Mijn aandacht gaat naar de oprolbare kerstlampjes. Ook dat is iets dat gewoon moet kunnen."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.