Terwijl ons land gebukt gaat onder één van de zwaarste griepgolven in jaren, werken wetenschappers koortsachtig aan de ontwikkeling van een ultiem griepvaccin. Doel: ervoor zorgen dat mensen nooit meer griep krijgen.
De griep houdt flink huis in ons land, al elf weken op een rij is sprake van een griepepidemie. Sinds twee weken heeft het Waterland Ziekenhuis in Purmerend een speciale afdeling ingericht voor grieppatiënten. Griepvaccinaties zijn ervoor bedoeld om te voorkomen dat veel mensen dziek worden, maar vaak werken die niet afdoende. Professor Erik Frijlink van de Rijksuniversiteit Groningen doet onderzoek en wil een vaccin ontwikkelen dat werkzaam is tegen élke soort griep. Hij is positief over de vorderingen van zijn onderzoek, maar tegelijkertijd waarschuwt hij dat het nog jaren kan duren voordat er een allesomvattend griepvaccin beschikbaar is. Het grootste probleem is dat griepvirussen bijzonder snel kunnen muteren. Dat blijkt ook weer tijdens dit griepseizoen.
De virusvariant die nu door het land waart, zit niet in het griepvaccin dat miljoenen Nederlanders afgelopen herfst kregen. Het gaat om een variant die vorig jaar het zuidelijk halfrond teisterde. Die variant week net iets af van het type dat wel in het griepvaccin was gestopt.
Samenstelling griepvaccin ver van tevoren bedacht
En het is niet voor het eerst dat er een mismatch is tussen het griepvaccin en het daarop volgende overheersende griepvirus. Sterker nog, tussen 2003 en 2014 was er maar liefst zeven keer sprake van een mismatch. Dat heeft er mee te maken dat de beslissing over de samenstelling van het vaccin zo’n driekwart jaar voordat de griep uitbreekt genomen wordt. Reden: het kost ruim een half jaar om het vaccin te produceren. Dat het huidige griepvaccin vaak niet goed werkt, maakt de urgentie om zo snel mogelijk tot een allesomvattend vaccin te komen extra groot.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.