Een blinkend nieuw schadeprotocol is gepresenteerd voor het omgaan met de schade van gaswinning in Groningen. De provincie Drenthe valt daar echter (grotendeels) niet onder, terwijl daar uit 13 kleine velden gas wordt gewonnen. En ook daar zijn aardbevingen. Dat is niet eerlijk, zegt John Franke, initiatiefnemer van het Drents Gasberaad.
In een serie van vier afleveringen gaat EenVandaag in op problemen door en mogelijke oplossingen voor de gaswinningsschade in Drenthe.
Aflevering 1
John Franke zit met schade aan zijn huis. De strijd om het vergoed te krijgen gaat hem niet in de koude kleren zitten. Om een vuist te maken tegen de machtige partijen wil hij het Drents gasberaad oprichten. "Drenthe wordt nu bewust buiten de afspraken gehouden. Anders is de NAM natuurlijk de sjaak. Het gaat om miljarden."
Aflevering 2
Burgemeester Rikus Jager van Westerveld maakt zich zorgen dat de gaskraan in Groningen dicht gaat en die in Drenthe open. "Dat kan toch niet de bedoeling zijn."
Aflevering 3
In 1997 werd de omgeving van het Drentse Roswinkel getroffen door een aardbeving van 3.1 op de schaal van Richter. De gaswinning daar werd stopgezet en veel schadeclaims werden ingediend. De 81-jarige Willem Bijl kreeg een vergoeding voor de reparatie van zijn huis, maar de scheuren in zijn schuur bleven. Na 21 jaar strijdt hij nog steeds met de NAM.
Aflevering 4
In de vierde aflevering bespreekt Laura Kors het nieuwe schadeprotocol voor Groningen. Helaas valt het grootste deel van Drenthe daar niet onder. Alleen schade veroorzaakt door het Groninger gasveld wordt meegenomen. "Het maakt de mensen in Zuid-Laren niet uit van welk gasveld de schade komt", zegt burgemeester Thijsen van de gemeente Tynaarlo.
Op 6 februari 2018 werd bekend dat het Drents Gasberaad door omstandigheden toch niet zal worden opgericht.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.