Jarenlang was Ger de voorzitter van stembureau Levenslust in Zundert. Maar nu zwaait dochter Chantal er de scepter. "We krijgen heel veel leuke reacties nu de rollen zijn omgedraaid."

Chantal Dobbe (50) heeft al wat jaren ervaring als medewerker van een stembureau en sinds een aantal jaar ook als stembureauvoorzitter. Een functie die ze over heeft genomen van haar vader Ger van Haaren.

Familieaangelegenheid

Politiek is altijd al belangrijk geweest in het gezin van Ger en Chantal. Ger was een lange tijd VVD-gemeenteraadslid en voorzitter van stembureau Levenslust in het Noord-Brabantse Zundert. Zo is ook Chantal enthousiast geworden over het werk op een stembureau.

Jarenlang werkten Chantal en haar vader samen op het stembureau; hij als voorzitter en zij als medewerker. Een echte familieaangelegenheid dus.

Niet per post stemmen

"Het is leuk dat ze nu het stokje heeft overgenomen", vertelt Ger trots. "Ze heeft een cursus moeten volgen en doet het erg goed." Hoewel de 81-jarige Ger door corona eigenlijk per post mag stemmen, doet hij dat expres niet. "Ik wil dit moment niet missen, dat ik mijn stem kan uitbrengen in het stembureau van mijn dochter." Daarom zal hij vandaag, ondanks het coronavirus, zijn stem fysiek komen uitbrengen.

Ook Zundert heeft te maken gekregen met het coronavirus, vertelt Ger. "Ik ben vrijwilliger bij het ouderencentrum, waar ook stembureau Levenslust in is gevestigd. Door corona ging alles op slot. We konden niet meer bij elkaar komen om samen te eten en ook de bingo werd afgelast." Toch wil hij niet klagen: "Niemand in onze familie is ons ontvallen door het virus, dus we mogen ons gelukkig prijzen."

Chantal zat vanochtend om 7 uur al klaar

Stemmen tijdens corona

Het stembureau van Chantal lijkt in veel opzichten op die van haar vader, maar is dit jaar dus net even anders. Zo draagt iedereen een mondkapje, wordt er tussendoor veel schoongemaakt en zit er een kuchscherm tussen de medewerkers van het stembureau en de stemmers.

Toch maakt Chantal zich geen zorgen en is ze er helemaal klaar voor: "Je moet je eigen gewoon aan de maatregelen houden en dan komt het goed. De medewerkers krijgen ook de kans om zich voor en na de verkiezingsdag te laten sneltesten als ze dat willen."

Stoffig en suf imago

Chantal vindt het belangrijk om aan jongeren over te brengen dat stembureaus helemaal niet 'stoffig' en 'suf' zijn, ook al kan het zo'n imago hebben. Bij wie dit al is gelukt, is de 20-jarige Diede Kustermans. Zij helpt Chantal vandaag mee op het stembureau, als jongste medewerker van Zundert.

"Ik werd gevraagd door mijn moeder Resy die al langer op het stembureau werkt. "Ik ben toevallig vandaag vrij en het leek mij ook wel heel erg leuk. Ik wil graag mijn steentje bijdragen", vertelt Diede.

Diede en Chantal

Geen verwachtingen

Diede vindt het belangrijk dat jongeren gaan stemmen en zich hier ook een beetje in verdiepen. "Het is toch wel onze toekomst waar we over stemmen, en ik help mee om ervoor te zorgen dat dit in goede banen wordt geleid."

De 20-jarige weet niet nog niet precies wat ze vandaag kan verwachten. "Het is denk ik heel anders dan andere jaren door corona. Ik ben benieuwd of het vandaag rustig is of juist mega druk. Ik laat het maar over mij heenkomen."

Stokje overnemen

En of Chantal ook haar kinderen enthousiast kan maken om mee te helpen op het stembureau? Ze hoopt het. Nu mogen ze nog niet stemmen, en ook nog geen lid van het stembureau zijn.

"Mijn jongste zoon kreeg op school al complimenten dat hij er toch wel veel vanaf wist", vertelt ze. "Ik denk dat ik ze wel mee kan krijgen in de liefde voor het stembureau."

info

Peilingtrends

Op woensdag 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Op onze speciale pagina Peilingtrends zie je met behulp van overzichtelijke grafieken hoe politici en partijen ervoor staan in de aanloop daar naartoe. Wie is de meest en minst betrouwbare lijsttrekker? Op hoeveel zetels kunnen de partijen rekenen en wat betekent dat voor de coalitievorming?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.