Na de snelheidsverlaging op snelwegen is nu de binnenstad aan de beurt. In onder meer Utrecht, Den Haag en Enschede is 30 km/ uur straks de norm. Amsterdam doet er onderzoek naar. Ondertussen zien automobilisten niets in zo'n snelheidsverlaging.
Van de mensen met een rijbewijs vindt 61 procent een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur in de Nederlandse binnensteden een slecht idee. 30 procent is voorstander. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 31.000 leden van het Opiniepanel, waarvan bijna 29.000 automobilisten.
'Wat duurt het allemaal lang hier'
Toch zijn ze in Enschede al ver met het invoeren van 30 kilometer per uur in de hele binnenstad: "Wij vinden het heel belangrijk dat de binnenstad veilig, bereikbaar en aantrekkelijk is. Te veel autoverkeer maakt de binnenstad minder leefbaar," legt wethouder Jurgen van Houdt uit.
PVV-raadslid Jan Willem Elferink ziet niets in de voornemens van de gemeente: "Het is al belerend genoeg in Nederland en in deze gemeente. Het is voor mij heel simpel: je wil veel mensen in de binnenstad. Je wil geen ergernis, zo van: 'Tjee, wat duurt dat allemaal lang hier.'"
Helsinki als voorbeeld
In de Finse hoofdstad Helsinki is 30 kilometer per uur al ingevoerd. Stond het verkeer er in de jaren 60 en 70 nog bekend als heel onveilig, door de nieuwe maximumsnelheid en strenge handhaving is dat helemaal omgekeerd.
Vorig jaar kwamen maar drie mensen om in het verkeer, en waren er zelfs helemaal geen slachtoffers onder fietsers en voetgangers. Een historisch laag aantal voor de stad. In onderstaande video vertellen de locoburgemeester en politie hoe dat lukte.
Kans op dodelijk ongeluk veel kleiner
Het lijkt onomkeerbaar dat ook in steeds meer Nederlandse binnensteden niet langer 50, maar 30 kilometer per uur de maximumsnelheid wordt. Eerder pleitten de Fietsersbond, Veilig Verkeer Nederland en zelfs autofabrikant vereniging RAI voor zo'n snelheidsverlaging.
Hoogleraar transportbeleid Bert van Wee begrijpt wel waarom: "30 kilometer per uur is simpelweg veel veiliger voor fietsers en voetgangers. De kans dat je een aanrijding overleeft is drie keer zo groot bij 30 kilometer per uur dan bij 50."
'Mensen moeten eraan wennen'
Dat de meerderheid van de Nederlanders tegen een snelheidsverlaging in de binnenstad is verbaast hem niet: "Het is een vuistregel. Bij autowerende of -beperkende maatregelen is de meerderheid van Nederland tegen."
Toch vermoedt de hoogleraar dat dit omslaat zodra 30 kilometer per uur in de binnenstad wordt ingevoerd: "Het is een algemeen patroon. Zodra mensen eraan wennen en zien dat het voordelen heeft voor de veiligheid willen ze niet meer terug naar de oude situatie."
Nieuwe norm
Van Wee denkt dat uiteindelijk alle steden over zullen gaan op dertig kilometer per uur: "In het verdrag van Stockholm hebben 140 landen afgesproken dat 30 kilometer per uur de nieuwe norm wordt binnen de bebouwde kom, waaronder Nederland. Alleen hoe lang het gaat duren is lastig te zeggen. Meestal gaan dit soort ingrijpende veranderingen erg langzaam."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.