Nu Nederland er niet bij is, is het aan onze buren om indruk te maken op het WK voetbal in Rusland, dat donderdag 14 juni begint. België is onze favoriet, maar toch gaan de Duitsers er met de begeerde bokaal vandoor. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 22.000 deelnemers van het EenVandaag Opiniepanel. 

Altijd die Duitsers

Als het er op aan komt heeft Duitsland altijd het sterkste team." Met die wetenschap wijst het grootste deel van de Nederlandse voetballiefhebbers (38%) onze oosterburen aan als verwachte WK-winnaar. Het gat met de andere landen is behoorlijk: na Duitsland volgen Frankrijk (11%) en Brazilië (9%) als kanshebber. “Andere ploegen hebben misschien een betere selectie op papier, maar de Duitsers zijn altijd een heel hecht team”, stelt iemand. 

Rode Duivels komen ver met gunfactor 

Ook al is Duitsland de gedoodverfde winnaar, het grootste deel van de deelnemers juicht (29%) voor een ander buurland: België. In letterlijke en figuurlijke zin ligt het land het dichtst bij ons, vinden mensen die het WK gaan volgen. Een andere veelgenoemde reden is het eredivisie-verleden van veel Rode Duivels, zoals Dries Mertens (Utrecht/PSV), Jan Vertonghen (Ajax) en Mousa Dembélé (AZ). 

De verwachting is dat België een eind komt in het toernooi. Volgens driekwart (73%) bereikt het land in ieder geval de kwartfinale. De grootste groep daarvan denkt dat zij daar stranden (40%). Het andere deel (33%) ziet de Rode Duivels verder komen dan dat. Slechts vier procent denkt dat de Rode Duivels met de cup naar huis gaan. 

Rusland is het zwarte schaap 

Gastland Rusland kan op flink minder sympathie rekenen. 37 procent van  de voetbalkijkers heeft het land in haar vijf minst favoriete landen op het WK staan. Mensen hebben vooral afkeer tegen het land vanwege MH17, de schending van mensenrechten en de verdachte toekenning van de WK-organisatie. 

Had Rusland dan wel het WK mogen organiseren? De meningen zijn daar sterk over verdeeld. De grootste groep deelnemers (46%) vindt van niet, vooral omdat autoritaire regimes als Rusland het WK gebruiken om hun imago op te poetsen. Toch zegt een bijna even groot deel dat dat wel moet kunnen. "Als alleen democratische landen het mogen organiseren, blijven er weinig landen over”, stellen mensen die er geen probleem mee hebben. Daarnaast is het volgens veel mensen hypocriet om Rusland te veroordelen, terwijl de FIFA ook corrupt is gebleken. 

Over dit onderzoek

Rapportage