Sinds eind januari heeft de VVD twee zetels verloren. De partij staat nu op 38 zetels, het laagste zetelaantal van de afgelopen zes maanden. Dat blijkt uit een extra verkiezingspeiling van EenVandaag en Ipsos.

In januari verloor de partij van Rutte ook twee zetels. Een maand voor de verkiezingen is de VVD desondanks nog steeds met afstand de grootste partij in de peiling. "De VVD verliest wat, maar of de daling zal doorzetten is lastig te voorspellen" zegt Gijs Rademaker. "De positie van de partij en van Rutte zelf blijft ijzersterk in coronatijd. We zien bij veel kiezersgroepen nog steeds vertrouwen in de premier. Zijn optreden in de coronacrisis heeft het afgelopen jaar veel kiezers naar de VVD gedreven. Maar dit recente verlies geeft wel aan: die zetels zitten weliswaar nu bij de VVD... maar ze zitten niet rotsvast."

Concurrenten van de VVD

Veel kiezers die nu VVD zouden stemmen, overwegen ook nog andere partijen. De grootste concurrenten van de partij van Rutte zijn het CDA, D66 en de PVV.

De VVD kan nog meerdere zetels aan die partijen verliezen. Maar andersom zitten er bij die partijen ook kiezers die nog naar de VVD kunnen overstappen.

Andere partijen volgen op afstand

Op enige afstand van de VVD volgen de PVV (22, +2) en het CDA (20). D66 staat op (15) en daarachter volgen de linkse partijen met elk tussen de 10 en 12 zetels.

FVD blijft, ondanks aantijgingen van racisme aan het adres van partijleider Baudet, gelijk op 3. Rademaker: "Het nieuws over de racistische appjes was niet iets wat deze harde kern van Forumstemmers nog doet schrikken. De mensen die dat erg vonden zijn de afgelopen maanden al vertrokken."

info

Over het onderzoek

De zetelverdeling is gebaseerd op onderzoek van Ipsos onder een representatieve steekproef van 1.035 stemgerechtigde Nederlanders. De gegevens zijn verzameld van 12 tot en met 15 februari 2021. Het onderzoek is gewogen op leeftijd, geslacht, opleiding, regio, werkzaamheid en stemgedrag bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen. Voor de zetels gelden statistische marges van +/- 1 procent bij de kleine partijen en +/- 2.5 procent bij de grootste partijen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.