In de meeste huishoudens zijn het nog steeds de vrouwen die koken en bepalen wat er op tafel komt. Veel mannen geven ook eerlijk toe dat hun partner beter kan koken.

In een derde van de huishoudens, zo blijkt uit een peiling van EenVandaag, staat nog 7 dagen per week een zelf gekookte maaltijd op tafel. Wat vaak klaargemaakt wordt is traditionele Hollandse pot: aardappels, groente en vlees/vis of stamppot. Maar ook zelf gemaakte Italiaanse gerechten staan steeds vaker op tafel.

'Alles is lekker'

Wat blijkt, is dat het vooral de vrouwen zijn die in ons land achter het fornuis staan. In acht op de tien huishoudens bepalen zij wat er in een gemiddelde week op tafel komt. Omdat ze vaak ook de boodschappen doen, maar ook omdat mannen tot ergernis van sommige vrouwen met weinig suggesties komen.

"In de loop van de jaren heb ik regelmatig gevraagd aan mijn man gevraagd: 'Wat wil je eten?' Het antwoord was dan vaak: 'O, ik vind alles goed en lekker.' Op zoek naar inspiratie kun je daar dus helemaal niets mee," verzucht een vrouwelijke deelnemer.

Lees ook

Kwart mannen kookt nooit

Waar mannen hun eigen kookprestaties een 6,7 geven, beoordelen vrouwen hun eigen kookkunsten met een 7,3. De meeste mannen geven ook eerlijk toe dat vrouwen beter zijn in koken.

Een derde van de mannen zegt één tot drie avonden per week te koken en in vier op de tien (39 procent) huishoudens kookt de man vier avonden per week of meer. Een kwart (27 procent) kookt nooit, dit zijn vooral oudere mannen. "Ik heb 20 jaar geleden één keer gekookt. Het leek mij heerlijk, maar mijn vrouw vond het niet te eten, dus het was meteen de laatste keer."

Vooral jongeren en alleenstaanden eten kant-en-klaar maaltijden

De jonge generatie (18 - 34 jaar) in het onderzoek geeft aan koken leuk te vinden (81 procent), in ieder geval een stuk leuker dan 65-plussers het vinden (66 procent).

Toch zijn het ook de jongeren die sneller kiezen voor het gemak van een afhaal, bezorg- of kant-en-klaar maaltijd: ruim een kwart zegt dit minimaal eens per week te doen. Ook alleenstaanden kiezen vaker voor het gemak van een kant-en-klare maaltijd.

Lees ook

info

Over het onderzoek

Aan het onderzoek, gehouden van 11 tot en met 13 februari 2019, deden 23.879 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. De uitslag is na weging representatief voor zes variabelen: leeftijd, geslacht, spreiding over het land, stemgedrag, opleidingsniveau en burgerlijke staat.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.