Zeven op de tien kiezers vinden dat de verkiezingscampagne te weinig gaat over Nederland na de coronacrisis. Ondanks dat we in de strengste lockdown tot nu toe zitten, bepalen de meeste kiezers hun stem aan de hand van andere thema’s.

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 35.000 leden van het Opiniepanel. Vooralsnog gaat de meeste aandacht naar de premier en de coronamaatregelen. Vergeleken met eerdere verkiezingen is er daardoor minder ruimte voor andere partijen om standpunten te promoten die niet over corona gaan.

Nederland na de crisis

Het is een doorn in het oog van kiezers die over een maand gaan stemmen. 69 procent hoort, ziet en leest naar eigen zeggen te weinig over ideeën voor Nederland, zodra de coronacrisis voorbij is.

"Het gaat alleen over corona of andere incidenten. Ik hoor nog van geen enkele partij echt een complete visie op Nederland na de crisis", zegt een ondervraagde. En een ander: "Het is logisch dat corona nu de aandacht opslokt. Ik verwacht wel de komende weken meer visie te horen over erna."

Lees ook

Belangrijk thema

Een minderheid (19 procent) zegt wel dat de standpunten van partijen over niet-coronathema's bij hen aankomt. Bij VVD- en FVD-kiezers is die minderheid iets groter (29 en 25 procent) dan bij andere partijen.

Zij zien politici van hun partij veel in beeld als het gaat over de corona-aanpak en vinden het ook een relatief belangrijk verkiezingsthema.

Corona-aanpak

Maar de meeste kiezers baseren hun stemkeuze op 17 maart, naar eigen zeggen, meer op andere thema's dan corona. Zorg, klimaat, normen en waarden, ongelijkheid, veiligheid, immigratie, woningmarkt en onderwijs: al die thema's zijn voor hen bepalender dan de corona-aanpak die partijen voor ogen zien.

Interessant zijn ook er verschillen per achterban. Bij FVD-kiezers is de corona-aanpak het meest bepalend voor hun stem. Ook voor VVD- en CDA-kiezers is de aanpak van belang, maar zijn andere thema's belangrijker. VVD-kiezers haken aan op een verhaal over economische groei, veiligheid en de zorg. CDA'ers meer op zorg, normen en waarden en de woningmarkt.

Thema's per partij

Klimaat en duurzaamheid staan bij kiezers van GroenLinks, D66 en Partij voor de Dieren op nummer één. D66'ers verschillen met de ander twee door minder waarde te hechten aan ongelijkheid. Partij voor de Dierenkiezers vinden onderwijs op hun beurt weer minder belangrijk dan de andere groepen.

Opvallend zijn verder op links de overeenkomsten tussen de top tien van PvdA- en SP-kiezers. Zorg, ongelijkheid en de woningmarkt staan in de top drie van beide. Klimaat is voor PvdA-kiezers iets belangrijker dan voor SP'ers. De zorg en normen en waarden zijn relatief belangrijke thema's voor CDA- en PVV-kiezers. Wel vinden CDA-kiezers immigratie en veiligheid een stuk minder belangrijk. De woningmarkt en de corona-aanpak zijn, na zorg en normen en waarden, meer thema's waar zij meer dan PVV-kiezers op letten.

In deze StemTV vertelt Gijs Rademaker meer over dit onderzoek
info

Over dit onderzoek

Het onderzoek (pdf) is gehouden van 14 tot en met 16 februari 2021. Aan het onderzoek deden 35.963 leden van het Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk: leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Het Opiniepanel bestaat uit 70.000 leden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.