Wordt het geen tijd dat de premier namens de regering en het Nederlandse volk nu officieel excuses aanbiedt voor ons slavernijverleden in Suriname? 20.000 leden van ons Opiniepanel gaven hun mening. 39 procent van de deelnemers wil excuses aanbieden aan Suriname. 48 procent vindt dat niet nodig. Ook besteden we in deze uitzending aandacht aan het bezoek van premier Balkenende en minister Verhagen aan Suriname. Tweede kamerlid Harry van Bommel van de SP maakt zich sterk voor excuses aan het land.

Aan het onderzoek deden ook 300 mensen met een Surinaamse achtergrond mee. Zij hechten veel waarde aan excuses: driekwart van hen wil dat Nederland zijn verontschuldigingen aanbiedt.

De excuses moeten worden overgebracht door premier Balkenende, en niet door koningin Beatrix. Een schadevergoeding betalen aan Suriname is niet nodig meent 86 procent van alle deelnemers. Slechts 5 procent is voor betaling. Onder de mensen met Surinaamse voorouders is dit hoger: van hen wil 42 procent dat er een schadevergoeding uitgekeerd wordt, bij voorkeur in de vorm van extra ontwikkelingshulp.

De ondervraagden weten weinig van het Nederlandse slavernijverleden. Eén op de zes weet niet dat Nederland in het verleden slaven transporteerde en verkocht. De helft (48 procent) vindt dat ze op school onvoldoende onderwijs heeft gehad over het Nederlandse slavernijverleden. De enquête werd gehouden onder het EénVandaag Opiniepanel, 20.000 mensen deden mee, onder wie 300 met Surinaamse voorouders. De resultaten zijn representatief voor leeftijd, geslacht, burgerlijke staat, provincie, opleiding en stemgedrag bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen