Dit jaar is het 100 jaar geleden dat vrouwen kiesrecht kregen. Hun stem maakt een groot verschil, want vrouwen stemmen anders dan mannen: op andere partijen én op andere personen.

Vaker dan mannen stemmen vrouwen bewust op een vrouw op de lijst. Uit onderzoek onder het Opiniepanel blijkt dat bijna de helft van de vrouwen (44 procent) meestal bewust op een vrouw stemt bij de verkiezingen. Mannen doen dat minder, maar ook van hen stemt 14 procent met opzet op een vrouw. Ook stemmen vrouwen linkser.

FVD en VVD populairder onder mannen

De grootste afwijking tussen vrouwen en mannen is te zien bij Forum voor Democratie. In de laatste peiling van EenVandaag en Ipsos staat de partij van Baudet op 18 zetels. Als alleen mannen mochten stemmen, zou de partij 22 zetels krijgen in de laatste Peiling. Onder vrouwen scoort FVD een stuk lager:15 zetels.

Ook de VVD is populairder onder mannen: als er nooit vrouwenkiesrecht was ingevoerd, zou de partij 35 zetels halen. Als alleen vrouwen mogen stemmen, zou de partij op 29 zetels staan.

Vrouwen stemmen vaker GroenLinks, D66 en PvdD

Onder vrouwen hebben GroenLinks, D66 en de Partij voor de Dieren juist een steviger basis. De partij van Jesse Klaver zou, als het aan vrouwen ligt, 19 zetels halen. Onder mannen blijft de partij steken op 13. D66 scoort onder vrouwen 15 en onder mannen 11 zetels. En ook bij de PvdD zien we een groot sekseverschil: op die partij stemmen twee keer zoveel vrouwen (8 zetels) als mannen (4 zetels).

zetels mannen en vrouwen
Bron: EenVandaag

Ook overeenkomsten

De links-rechts scheidslijn tussen mannen en vrouwen geldt niet voor alle partijen. Zo scoren de PVV en de PvdA vrijwel hetzelfde onder mannen en vrouwen. Ook bij het CDA en de SP is het verschil klein: als alleen mannen mochten stemmen zouden de partijen een of twee zetels stijgen ten opzichte van de laatste peiling.

Er zijn meer overeenkomsten tussen de seksen. Zo is de VVD bij zowel mannen als vrouwen de grootste partij. De tweede partij verschilt wel: bij vrouwen is dat GroenLinks, bij mannen Forum voor Democratie.

info

Over het onderzoek

Het onderzoek van Ipsos is gehouden onder een representatieve steekproef van 1.028 stemgerechtigde Nederlanders. De gegevens zijn verzameld van 26 tot en met 29 juli 2019. Afwijkingen tussen de samenstelling van de uiteindelijke steekproef en de samenstelling van de Nederlandse stemgerechtigde bevolking op de kenmerken leeftijd, geslacht, opleiding, regio, werkzaamheid en stemgedrag bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen worden door middel van een weging gecorrigeerd.
Aan het onderzoek onder het Opiniepanel deden 20.000 mensen mee.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.