Duizenden leerlingen hebben vandaag gedemonstreerd voor een strenger klimaatakkoord onder de noemer ‘klimaatspijbelen'. We vroegen de mening van het EenVandaag Opiniepanel.

De meeste mensen, 54 procent, vinden dat scholen klimaatspijbelen niet moeten toestaan. Vier op de tien (40 procent) vinden dat leerlingen vandaag wel op het Malieveld mogen zijn, in plaats van in de les. Onder jonge mensen is dat andersom: de grootste groep mensen onder de 35 jaar steunt de actie van de scholieren.

ChristenUnie-kiezers tegen klimaatspijbelen

Vooral kiezers van rechtse partijen vinden dat leerlingen niet onder lestijd mogen demonstreren. GroenLinks-, D66-, PvdA- en SP-kiezers steunen de actie juist wel.

De mening van ChristenUnie-kiezers is opvallend: die lijkt als het over het klimaat gaat vaak op die van linkse kiezers, maar hier is dat anders. Het grootste deel van de ChristenUnie-achterban staat negatief tegenover leerlingen die onder lestijd demonstreren voor het klimaat.

Slob

Hoe ChristenUnie-kiezers denken, zou kunnen komen door de mening van ChristenUnie-minister Arie Slob. De minister van Onderwijs, zegt dat hij het actievoeren sympathiek vindt, maar hij keurt het af dat de jongeren dat onder schooltijd willen doen. De leerplicht gaat voor, vindt hij.

Of leerlingen gestraft worden voor het spijbelen, ligt aan hun school. Scholen kunnen ervoor kiezen om hun klimaatspijbelaars te straffen, maar dat hoeft niet als ze vinden dat de demonstratie aansluit bij het onderwijsprogramma. Meerdere scholen hebben al gezegd dat ze het klimaatspijbelen toelaten.

Lees ook

info

Over dit onderzoek

Het onderzoek is gehouden op 6 en 7 februari 2019 en er deden 25.997 mensen mee. De uitslag is gewogen op zes variabelen.