Van de mensen die van plan zijn te stemmen bij het referendum op de Wet Inlichtingen en Veiligheidsdiensten, door tegenstanders ook wel de sleepwet genoemd, zijn de meesten voorstander van die wet. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag en Ipsos.

Het referendum vindt plaats op 21 maart, tegelijk met de gemeenteraadsverkiezingen. Bijna de helft (48%) van de mensen die aangeeft (waarschijnlijk) te gaan stemmen, is voor de wet, een derde (32%) is tegen. Met nog drie weken te gaan twijfelt een vijfde (20%) van de mensen die gaat stemmen nog waarop.

Voorstanders van de Wet op de Inlichtingen en Veiligheidsdiensten zeggen vooral dat veiligheid voor hen belangrijker is dan privacy, en dat ze zich veiliger voelen door de wet. Veel mensen stellen dat zij ‘niks te verbergen’ hebben. Ook zeggen mensen dat er in deze tijd nieuwe middelen nodig zijn: "We leven niet meer in de tijd van de morse of de postduif. De veiligheidsdiensten moeten hun werk kunnen doen."

Tegenstanders van de wet vrezen vooral dat hun privacy geschonden wordt. Ze zijn bang dat hun gegevens worden misbruikt door de overheid of in handen komen van commerciële instanties. Ook is er een groep die vindt dat er iets moet gebeuren, maar dat de huidige wet te ver gaat.

over dit onderzoek
clock 27-02-2018 01:00

Het onderzoek van Ipsos is gehouden onder een representatieve steekproef van 1026 stemgerechtigde Nederlanders. De gegevens zijn verzameld van 23 tot en met 27 februari 2018. Afwijkingen tussen de samenstelling van de uiteindelijke steekproef en de samenstelling van de Nederlandse stemgerechtigde bevolking op de kenmerken leeftijd, geslacht, opleiding, regio, werkzaamheid en stemgedrag bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen worden door middel van een weging gecorrigeerd. Aan het onderzoek deden 22.975 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats van 23 tot en met 27 februari  2018. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.