PVV-stemmers geven Wilders een 8,1 voor zijn optreden als partijleider.  

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van de PVV. Vrijwel allemaal (98%) vinden ze dat hij het de afgelopen jaren goed gedaan heeft. Veel van de ondervraagde kiezers kunnen zich de partij niet zonder Wilders voorstellen. Maar als hij de politiek toch zou verlaten dan zien ze in Martin Bosma de meest geschikte opvolger. Aan het onderzoek deden 28.000 deelnemers mee, waaronder 6000 die zeggen nu op de PVV te gaan stemmen. 

Respect van andere kiezers

Ook onder  de achterban van andere partijen oogst Wilders respect voor zijn optreden. Ze zijn het lang niet altijd eens met zijn ideeën of zijn stijl, maar vinden het wel knap dat hij de partij in 10 jaar tot de grootste in de peilingen heeft gemaakt. Vooral veel ondervraagde VVD-kiezers (66%) en CDA-kiezers (63%) vinden dat hij het goed heeft gedaan. Opvallend is dat ook de helft van de D66 achterban (54%) deze mening is toegedaan. Onder de achterban van PvdA, SP en GroenLinks is de minste waardering.

Bosma opvolger?

In het onderzoek werd aan de PVV-kiezers de vraag voorgelegd wat ze zouden doen als Wilders zou vertrekken uit de Nederlandse politiek. Een derde (35%) zegt dan automatisch geen PVV meer te gaan stemmen. Want ‘Wilders is de PVV en de PVV is Wilders’ aldus een deelnemer. Veel ondervraagde PVV-stemmers weten dan ook niet wie hem zou kunnen opvolgen. Martin Bosma scoort het hoogst (35%). Hij wordt in de Tweede Kamer al breed gewaardeerd als plaatsvervangend voorzitter en volgens sommigen is hij de man die de PVV in een regering kan krijgen. Ook Fleur Agema (25%) wordt veel genoemd omdat ze opvalt door haar inzet voor de zorg.

Jongerenafdeling gewenst

De PVV is feitelijk geen partij maar een beweging met Geert Wilders als enige lid. Over de vraag of de PVV in de toekomst een democratische politieke partij met meer invloed van leden moet worden is de PVV-achterban verdeeld. De helft (52%) is hier voorstander van. Maar 38 procent vindt het prima als de PVV de beweging blijft die ze nu is. Wel zouden veel ondervraagden graag zien dat er een jongerenafdeling bij komt: tweederde (64%) is hier voor. 

Top 5

We vroegen alle deelnemers aan het onderzoek welk moment in de geschiedenis van de PVV hen het meest is bij gebleven. Dit is de top 5. Klik hier om de beelden te bekijken.

1) Oproep tot uitspraken 'minder minder minder Marokkanen' 

2) Tegen Rutte: 'Doe effe normaal man!'

3) Kopvoddentax

4) Nepparlement

5) Fitna

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden 28.454  leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats van 18 tot en met 20 februari 2016.

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.

Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 50 tot 60 procent van de panelleden.

De software van de onderzoeken is van Vision Critical. 

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.