Een satirische SP-spot aan het begin van de Europese campagne deed nogal wat stof opwaaien. En wat blijkt uit onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel? Het spotje spreekt vooral rechtse kiezers aan.

In het spotje van de SP wordt Frans Timmermans, PvdA-voorman en Europees lijsttrekker voor de sociaaldemocraten, weggezet als een gulzige, eurofiele bestuurder die weinig opheeft met de Nederlandse belangen.

Filmpje scoort goed bij Forum- en PVV-kiezers

Opvallend is dat FVD- en PVV-kiezers de spot zelfs beter bij hun eigen partij vinden passen dan bij de SP. Van die kiezers krijgt het spotje het rapportcijfer 7. Mensen die donderdag van plan zijn op de SP te stemmen zijn met een 7,9 nog net wat positiever. Stemmers die bij de laatste Kamerverkiezingen voor de SP kozen, zijn met een 5,7 een stuk minder positief.

De kwalificatie 'onsmakelijk' wordt het vaakst bij het SP-spotje aangevinkt. 53 procent vindt het filmpje onsmakelijk, vooral om het einde waarin de hoofdpersoon een stuk taart op weinig verhullende wijze opeet.

Gijs Rademaker bespreekt de meningen over de verschillende campagnefilmpjes.

PvdA, CDA, VVD saai

FVD en PVV hebben beide een sterk eurosceptische boodschap en dat is te zien in hun filmpjes. Van alle spotjes zijn die van deze partijen het meest herkenbaar, zowel voor eigen kiezers als voor het brede publiek. Van alle ondervraagden worden de filmpjes vooral 'ongenuanceerd' en 'angstaanjagend' gevonden.

De filmpjes van de traditionele partijen PvdA, CDA en VVD komen als saai uit de bus. Het is voor kijkers duidelijk van welke partijen de spotjes zijn en de filmpjes doen het alledrie redelijk onder eigen kiezers. Kiezers van concurrerende partijen worden niet warm of koud van de spotjes.

De rapportcijfers voor de campagnefilmpjes per politieke partij, uitgesplitst per kiezersgroep: Stemmers Tweede Kamerverkiezingen 2017, stemmers Europese verkiezingen 2019 en stemmers concurrerende politieke partijen.

info

Over dit onderzoek

Aan het onderzoek deden 14.672 deelnemers mee die willekeurig twee campagnespotjes van acht partijen te zien kregen. Door middel van twee random routes werden deelnemers willekeurig verdeeld over acht filmpjes. Uiteindelijk keken minstens 3.700 mensen elk filmpje, waarvan minimaal 160 'eigen' kiezers die bij de komende Europese verkiezingen op die partij zouden stemmen. De filmpjes zijn in hun volledigheid, zonder bewerkingen getoond in de vragenlijst. Daarna werd gevraagd wat ze ervan vonden. Het onderzoek vond plaats tussen 16 en 20 mei 2019.

Lees ook