Dierenarts, kattengrit, voer of een schoon hok: huisdieren kunnen een flinke kostenpost zijn. Door de hoge inflatie liepen ook die kosten dit jaar in rap tempo op en moest 1 op de 8 mensen met een minimuminkomen (13 procent) bezuinigen op hun huisdier.

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder bijna 15.000 huisdier-eigenaren in het Opiniepanel. Van alle inkomensgroepen zegt 1 op de 10 dat ze minder geld uitgeven aan hun trouwe viervoeters.

Parkieten en cavia's de dupe

Vooral vogels en knaagdieren moeten eraan geloven: van hun eigenaren zegt 1 op de 5 (19 procent) dat ze minder geld uitgeven aan hun huisdieren. "Onze vogels kregen eerder elke dag verse zaden, nu is dat om de dag en moeten ze ook de zaadjes opeten die ze minder lekker vinden", zegt een deelnemer.

Reptielen en kippen komen er beter vanaf, slechts 5 procent van hun baasjes heeft dit jaar op ze bezuinigd. "Ik kan de temperatuur in het hok van mijn slang niet lager zetten, dan gaat ze dood. Ik heb dus geen keuze", zegt iemand. "Kippen zijn niet duur. Ik gooi resten groenten in hun hok en je krijgt er eieren voor terug. Ik hoef dus niet te bezuinigen", legt een ander uit.

Bekijk ook

'Dan maar een boterhammetje minder'

Toch zeggen de meeste huisdiereigenaren (64 procent) dat ze liever op hun eigen leven bezuinigen dan op dat van hun huisdier. "Dieren kunnen niet voor zichzelf zorgen. Als je een huisdier hebt, heb je een zorgplicht", vindt een deelnemer. "Dan maar een boterhammetje minder voor ons."

Iemand anders is het daar niet mee eens. "Het hele gezin moet zich aanpassen aan de gestegen kosten, dus de hond ook. Goedkopere brokken, minder snoepjes, het is niet anders."

Huisdier naar het asiel

Maar je huisdier wegdoen omdat het te duur is geworden? Geen haar op het hoofd van de panelleden die daaraan denkt: 97 procent wil het niet eens overwegen. "Je bent een verantwoordelijkheid aangegaan toen je dat dier nam, dan kan je er niet ineens afstand van doen als het tegenzit."

"Ik heb echt te veel liefde voor mijn dieren om afstand van ze te doen. Je levensgeluk is ook wat waard en dat wordt een stuk minder als ik geen dieren meer heb", vertelt een deelnemer. Een ander is heel duidelijk: "Natuurlijk doe ik mijn huisdieren niet weg. Kinderen zijn ook duurder geworden en daar doe je toch ook geen afstand van?"

info

Over dit onderzoek

Het onderzoek is gehouden van 15 tot en met 19 december 2022. Aan het onderzoek deden 32.869 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee, onder wie 14.541 deelnemers die een huisdier hebben. Het onderzoek is na weging representatief voor 6 variabelen, namelijk: leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Het Opiniepanel bestaat uit 80.000 leden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.