Vandaag staken veel basisschoolleraren voor de tweede keer dit jaar omdat ze ontevreden zijn met de werkdruk en de hoogte van hun salaris. Ouders met kinderen op de basisschool hebben dit keer minder begrip voor de staking, blijkt uit een gewogen peiling van EenVandaag onder 1.000 ouders. Waar in september nog 85 procent van de ouders achter de eerste landelijke staking stond, is dit nu gedaald naar 62 procent.

Ouders die wél begrip tonen voor de staking stellen dat het tijd wordt dat we als maatschappij investeren in goed onderwijs. Zo stelt een ouder: "Zij die staken komen op voor het recht van kinderen om goed onderwijs te krijgen. Rutte verkondigt in de media dat hij goed onderwijs wil, maar er volgen dus te weinig daden. Daarom is de staking(en) van groot belang." In een peiling die EenVandaag in september hield stelden zes op de tien (62%) ouders de werkdruk en grote klassen op hun eigen school te herkennen. 

'Leraren moeten blij zijn'

Ouders die weinig begrip hebben zeggen dat leraren best blij mogen zijn met wat ze inmiddels bereikt hebben. Het kabinet heeft 430 miljoen toegezegd om de werkdruk te verlagen (de leraren wilden 500 miljoen) en 270 miljoen euro om de salarissen te verhogen (de leraren wilden 900 miljoen). Een ouder zegt hierover: "Als je net 700 miljoen euro hebt gekregen om de problemen concreet op te lossen mag je in je handen klappen: geen enkele andere groep krijgt dit van de overheid."

Sommige ouders vinden het ook niet terecht dat leraren nu het probleem op hun afschuiven. "Ik ben er zelfs erg boos over!", aldus een ouder. "Op deze manier dwing je geen zaken af, zeker niet in een sector waar het gaat om kinderen. Lobby dan beter in plaats van het over de schutting van de ouders te gooien." 1 op de vijf (20%) ouders stelt in de problemen te zijn gekomen met de opvang. Soms zat de BSO vol, schrijven ouders. En vaak bracht de opvang ook extra kosten met zich mee. "Drie kinderen, deze dag kost me zo'n 150 euro," aldus een ondervraagde. 

Lobby dan beter in plaats van het over de schutting van de ouders te gooien

Sommige ouders vinden het niet terecht dat leraren het probleem op hun afschuiven

Salaris mag omhoog

Circa een derde (34%) van de ouders die deelnamen aan het onderzoek geven aan dat de 270 miljoen euro die het kabinet heeft vrijgemaakt om de salarissen te verhogen, voldoende is. Hiermee kunnen de salarissen ongeveer 3% stijgen. Een meerderheid (59%) vindt echter dat de salarissen verder verhoogd moeten worden. Ze vinden dat de zwaarte van het vak van leraar op de basisschool minimaal gelijk ligt aan dat van de middelbare school. En dus zou de beloning ook in het verlengde moeten liggen. Een rapportage van deze peiling kunt u hier vinden. 

Rob Paulussen en Jeroen Weustink hebben allebei kinderen op de basisschool en ze zijn de stakingen ook zat. Ze leerden elkaar kennen doordat ze allebei hun verontwaardiging over de acties van de docenten uitten op Twitter en ze zijn samen de actie www.oudersinactie.com begonnen.

Zo hopen ze een tegenbeweging van ouders te creëren om verder acties van de basisschooldocenten te stoppen. Weustink en Paulussen snappen wel waarom de docenten actievoeren, ze vinden het alleen verkeerd dat zij en de kinderen er nu de dupe van worden. Om de docenten en het ministerie van Onderwijs nader tot elkaar te brengen hebben de ouders een groeiplan ontwikkeld. 

Ouders in Actie

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden 960 ouders mee uit het EenVandaag Opiniepanel. Het onderzoek vond plaats van donderdag 7 december tot en met dinsdag 11 december 2017. De uitslag van de peiling is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.