In de zetelpeiling van Ipsos en EenVandaag stijgt de VVD met 4 zetels ten opzichte van een maand geleden. De partij van premier Rutte groeit daarmee 12 zetels sinds het begin van de coronacrisis en komt uit op 39 zetels.

Net als vorige maand is de winst voor de VVD vooral te danken aan het optreden van premier Rutte in de coronacrisis. Het vertrouwen in zijn functioneren is onverminderd hoog, vergeleken met een maand geleden. Driekwart (76 procent) vindt dat de premier het goed doet. Voor de coronacrisis kwam het vertrouwen in hem vaak niet boven de 40 procent uit.

Verbazend onvermoeibaar

Een nieuwe VVD-kiezer over zijn overstap: "Ik blijf me verbazen over de onvermoeibaarheid van Rutte. Ik denk dat niemand anders dit beter zou kunnen."

En een ander: "Ik was eerst bang dat Rutte zou gaan zwalken, maar ik zit nu toch best op een lijn met die man."

50Plus in de min door ruzie

Ook intern geruzie bij 50Plus is een verklaring voor de winst voor de liberalen. 50Plus verliest deze maand twee zetels in De Peiling door de bestuurscrisis in de partij.

De afgelopen weken was er veel te doen over de positie van Geert Dales als partijvoorzitter, met zijn opstappen dit weekend tot gevolg. Het juiste besluit, zegt 71 procent van de 50Plus-kiezers in een onderzoek van EenVandaag.

Negatiever beeld dan eerst

Het zetelverlies bij 50Plus laat zien dat kiezers niet te spreken zijn over het gedoe in de partij. Ook onder kiezers die de partij trouw blijven, is er chagrijn over de situatie.

Ruim eenderde van de huidige 50Plus-kiezers (37 procent) zegt in het onderzoek van EenVandaag een negatiever beeld van de partij te hebben dan een maand geleden. Onder kiezers die bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen op 50Plus stemden is het imago nog slechter: ruim de helft (54 procent) denkt negatiever over de partij.

Joyce Boverhuis presenteert de uitslagen van De Peiling april.

FVD en PVV klap niet te boven

Vorige maand verloren Forum voor Democratie en de PVV samen 8 zetels in De Peiling. Die klap komen de rechtse partijen deze maand niet te boven. De PVV staat deze maand op 14 zetels en FVD blijft op 10.

Ook het CDA blijft deze maand stabiel op 14 zetels in De Peiling. Zij profiteren niet van het hoge vertrouwen in CDA-ministers Hoekstra en De Jonge die een hoofdrol spelen in de coronacrisis. Zeven op de tien mensen zeggen in het onderzoek van EenVandaag dat zij het nu goed doen. Beide ministers zijn in de race voor het CDA-lijsttrekkerschap, maar hun eigen achterban heeft wel een favoriet.

Lees ook

info

De zetelverdeling is gebaseerd op onderzoek van Ipsos onder een representatieve steekproef van 1.017 stemgerechtigde Nederlanders. De gegevens zijn verzameld van 24 tot en met 26 april 2020. Afwijkingen tussen de samenstelling van de uiteindelijke steekproef en de samenstelling van de Nederlandse stemgerechtigde bevolking op de kenmerken leeftijd, geslacht, opleiding, regio, werkzaamheid en stemgedrag bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen worden door middel van een weging gecorrigeerd. Omdat de zetelaantallen zijn gebaseerd op steekproeven moet rekening worden gehouden met de statistische marges van +/- 1% bij de kleine partijen en +/- 2.5% bij de grootste partijen.

Het onderzoek (PDF) is gehouden op 27 en 28 april 2020. Aan het onderzoek deden 23.505 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.