Kiezers van het CDA, D66 en de ChristenUnie zijn minder tevreden over hun partij in het kabinet dan drie maanden geleden. Een minderheid van deze kiezersgroepen ziet de standpunten van hun partij voldoende terug. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 24.000 leden van het Opiniepanel. Lachende vierde is de VVD: kiezers daarvan zijn onveranderd tevreden. 

Barsten worden scheuren

De ernst van veel coalitiekiezers zit hem vooral in de zichtbaarheid van de partijen. Van de CDA-kiezers ziet 45 procent voldoende van de partij terug in het kabinet. In april vond 55 procent van de CDA’ers dat nog. Bij ChristenUnie-kiezers is de daling nog steiler: 40 procent vindt haar partij nu zichtbaar genoeg, tegenover 59 procent drie maanden geleden. 

Bij D66-kiezers is de frustratie het grootst. 34 procent ziet de stempel van hun partij genoeg terug. Dit is vrijwel gelijk gebleven met drie maanden geleden, toen 37 procent de partij voldoende zichtbaar vond in het kabinet.

In de schaduw van de VVD

CDA- en ChristenUnie-kiezers verwijten hun partij dat zij zich niet afzetten tegen de rechtsere VVD. Een CDA-kiezer daarover: “Ik had meer christelijke ruggengraat verwacht van het CDA, zeker tegen de dividendbelasting.” En een ChristenUnie-kiezer over zijn partij: “Hun slappe houding in de dividendkwestie en het meegaan in vluchteling-onvriendelijk beleid bevallen me niet." 

Ontevreden D66-kiezers laken vooral de rol van hun partij bij het afschaffen van het referendum en het ontbreken van scherpte bij partijleider Pechtold.

VVD-kiezers relatief tevreden

In tegenstelling tot andere kiezersgroepen is een ruime meerderheid van de VVD’ers (76%) wel te spreken over de zichtbaarheid van de partij in het kabinet. Daar is de afgelopen maanden nauwelijks verval in te zien: in april vond 78 procent de stempel van zijn partij voldoende zichtbaar. 

Standpunten van eigen partij voldoende zichtbaar in kabinet

  • VVD-kiezers: was 78%; is nu 76%
  • CDA-kiezers: was 55%; is nu 45%
  • CU-kiezers: was 59%; is nu 40%
  • D66-kiezers: was 37%; is nu 34%

Vertrouwen in Rutte en Segers

Hoewel kiezers van de ChristenUnie de partij niet genoeg zien, hebben zij wel veel vertrouwen in Segers. Negen op de tien ChristenUnie-kiezers (90%) hebben vertrouwen in hun voorman. Ook het vertrouwen van VVD-kiezers in Mark Rutte is groot: 84 procent vindt dat hij het goed doet. 

Sybrand Buma en Alexander Pechtold worden minder goed beoordeeld door hun eigen kiezers. 63 procent van de CDA-kiezers zijn te spreken over Buma; nog net iets meer dan de helft van de D66-kiezers (55%) heeft vertrouwen in Pechtold. 

over dit onderzoek
clock 13-07-2018 13:21

Aan het onderzoek deden 24.627 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats op van 5 tot en met 10 juli 2018. De uitslagen van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.

Lees hier het volledige rapport: