Het is goed dat prinses Beatrix de afgelopen jaren minder zichtbaar is voor de Nederlandse bevolking. Dat vindt driekwart (76%) van de 32.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel. Niet omdat zij haar niet graag zien, maar om koning Willem-Alexander de ruimte te geven. Aanleiding voor het onderzoek is de tachtigste verjaardag van de prinses, die zij woensdag in besloten kring viert.

Beatrix was 33 jaar Koningin der Nederlanden, van 1980 tot 2013. Op 30 april 2013 werd ze opgevolgd door haar oudste zoon Willem-Alexander. Veel mensen gunnen prinses Beatrix de rust en de tijd om er te zijn voor haar kleinkinderen. Slechts vijf procent vindt het een slechte zaak dat ze wat meer op de achtergrond blijft. 

Willem-Alexander als koning beter bij deze tijd

Het begrip voor de bescheiden rol van Beatrix doet vermoeden dat men Willem-Alexander heeft omarmd als koning. Dit wordt ondersteund door het vertrouwen dat mensen in de koning hebben: acht op de tien hebben vertrouwen in zijn functioneren. Daarmee is het vertrouwen op een vergelijkbaar niveau als dat van zijn moeder in haar laatste tien jaar van haar koningschap. “Het helpt dat Willem-Alexander Maxima aan zijn zijde heeft: fris, enthousiast en betrokken”, schrijft een deelnemer.

Daarnaast is een meerderheid (57%) van de deelnemers van mening dat Willem-Alexander als koning beter bij deze tijd past dan Beatrix als koningin. Zij waarderen het dat Willem-Alexander zijn eigen invulling geeft aan het koningschap en benaderbaar is. "Beatrix heeft het erg goed gedaan, maar de wereld is veranderd en dat is logisch, ook de opvolger van de koning zal het weer anders doen.” 

Hoewel prinses Beatrix het volgens de deelnemers goed heeft gedaan, was zij een stuk formeler en afstandelijker als koningin. Dat past minder bij de huidige tijdgeest. “Elke tijd heeft een eigen stijl, invulling. Willem-Alexander snapt goed waar het nu om gaat, evenals zijn moeder tóen”, aldus een deelnemer. 17 procent is het daarmee oneens en had liever prinses Beatrix nog steeds op de troon gezien. 

Herinneringen aan Beatrix: menselijkheid in moeilijke tijden

Wanneer we vragen naar de meest memorabele momenten van Beatrix noemt men vooral haar menselijke optredens bij moeilijke momenten in haar jaren als koningin. Het gaat hier om nationale rampen, zoals de vuurwerkramp in Enschede en de Bijlmerramp in Amsterdam, maar ook om voor haar persoonlijk moeilijke momenten.

Zo staat veel mensen bij hoe hij zij haar emoties toonde bij de begrafenis van haar man, prins Claus. Ook de dood van haar zoon, prins Friso, heeft diepe indruk gemaakt op mensen. “De emoties in haar gezicht bij droevige gebeurtenissen zoals bij het overlijden van Prins Claus, haar ouders en haar zoon”, herinnert een Opiniepanel-deelnemer zich.

Iemand anders looft juist haar optreden na de aanslag in Apeldoorn. Een feestelijk begin van Koninginnedag liep in 2009 uit op een onverwachte nachtmerrie, toen een auto inreed op de optocht waar ook de koninklijke familie deel van uitmaakte. Acht mensen kwamen om het leven. “Haar TV-toespraak na de aanslag in Apeldoorn, puur menselijk, betrokken, een moeder des vaderlands.” 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.