Vanaf 1 juni wordt opnieuw een deel van de coronamaatregelen losgelaten. We kunnen en mogen meer, maar wat precies? Daar is verwarring over. Vooral onder jongeren is onduidelijk met hoeveel mensen ze mogen afspreken.

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 30.000 leden van het Opiniepanel over de corona-aanpak van het kabinet. Vorige week bevestigde premier Rutte dat de eerder uitgestippelde versoepeling door kon gaan. Vanaf 1 juni kunnen mensen weer voorzichtig terecht in restaurants, musea en op terrassen. Tot opluchting van veel mensen, bleek uit ons onderzoek vlak na de persconferentie van 6 mei.

Lees ook

Kenniskloof tussen jong en oud

Zonder in het onderzoek uit te leggen wat er mag na 1 juni, zegt een meerderheid (64 procent) van de 35-plussers de nieuwe coronaregels (nog) duidelijk te vinden. Maar er lijkt een grote kenniskloof tussen jong en oud: de helft (45 procent) van de ondervraagden onder de 35 jaar vindt de coronaregels na 1 juni niet duidelijk.

"Je mag volgens mij wel buiten samen komen, maar het is mij niet duidelijk hoe dit thuis zit", zegt een jong panellid. Iemand anders is in de war over de aantallen: "Ik weet niet meer of het twee, drie, tien of dertig mensen mogen zijn met anderhalve meter afstand. En op het terras gelden weer andere regels, toch?"

Lees ook

Binnen, buiten, op het balkon en in de auto

Als we doorvragen naar de specifieke plekken waar mensen veelal samenkomen, groeit de verwarring verder. Zo is het voor 50 procent van de jongeren onduidelijk met hoeveel personen zij vanaf volgende week binnen mogen afspreken. 55 procent weet niet met hoeveel personen zij buiten mogen samenkomen.

Die onduidelijkheid wordt nog groter als we vragen naar het afspreken met anderen in de achtertuin of het balkon (58 procent). De auto is het meest vaag: 65 procent weet niet met hoeveel mensen ze daar in mogen zitten. "Ik ontdekte pas dat er regels zijn voor in de auto toen ik deze vraag las." Deze regels zijn echter ook voor de 35-plussers niet duidelijk. Ongeveer de helft van de mensen ouder dan 35 jaar weet niet met hoeveel personen ze binnen (41 procent), buiten (46 procent), in de achtertuin (48 procent) of in de auto (52 procent) mogen samenkomen.

'De urgentie vervaagt'

Een voorwaarde voor het loslaten van een aantal personen dat mag samenkomen, is het houden van de anderhalve meter afstand. In hoeverre doen mensen dat nu al in de praktijk? Ook dat hangt af aan welke leeftijdsgroep je het vraagt. Een groot deel van de jonge mensen onder de 35 jaar lukt het niet om die afstand te bewaren tot familie buiten hun huishouden (47 procent), of goede vrienden (47 procent). "Het duurt nu al zo lang, de urgentie vervaagt", aldus een jong panellid.

Ook afstand bewaren in de supermarkt is voor jongeren lastig, maar dat geldt voor iedereen. 50 procent van alle ondervraagden lukt het niet om daar afstand te bewaren. Voor zowel jongere als oudere ondervraagden is de supermarkt daarmee een onbehaaglijke plek in de coronacrisis. "De gangpaden zijn gewoon te smal om afstand te houden", wordt er gezegd. Een andere mogelijke verklaring: "In de supermarkt worden mensen al nonchalanter. Ook de winkelwagentjes worden niet meer door iedereen schoongemaakt."

Bekijk hier de tv-reportage.
info

Over dit onderzoek

Het onderzoek (pdf) is gehouden van 22 tot en met 29 mei 2020. Aan het onderzoek deden 30.222 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Het Opiniepanel bestaat uit 70.000 leden. Panelleden krijgen ongeveer een keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.