Kiezers hebben het meeste vertrouwen in minister Arie Slob (57%). Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 18.000 mensen bij het aantreden van het kabinet Rutte III. Arie Slob wordt minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media. Ook minister-president Rutte zelf scoort hoog: hij staat tweede met 43 procent vertrouwen. Op de derde plaats staat de tweede ChristenUnie-minister, Carola Schouten van Landbouw (41%).

Slob wordt gezien als een integere en eerlijke persoon. Veel mensen denken dat hij door zijn rustige en deskundige optreden de verschillende partijen in het onderwijs bij elkaar kan brengen. 

De top 5 wordt compleet gemaakt door Halbe Zijlstra (VVD)  van Buitenlandse Zaken (34%), en Wouter Koolmees (D66) van Sociale Zaken (31%). 

Bekend maakt meestal bemind

In het onderzoek scoren de meest bekende ministers over het algemeen het hoogst.  Uitzondering hierop zijn Eric Wiebes en Sander Dekker. Hoewel driekwart van de ondervraagden hen kent heeft slechts één op de vijf vertrouwen in hen. Minder bekende ministers scoren laag op vertrouwen omdat mensen nog geen indruk van hen hebben. 

Een derde heeft vertrouwen in kabinet

Het vertrouwen in het kabinet als geheel komt uit op 35 procent. Dit ligt lager dan bij de start van de kabinetten Rutte II (42%) en Rutte I (40%).  Dit komt onder andere door de kleine meerderheid die het kabinet heeft. De achterban van de regeringspartijen heeft wel massaal vertrouwen: VVD (90%), CDA (83%), D66 (87%), CU (84%). Maar het cijfer wordt naar beneden gedrukt door het lage vertrouwen van de kiezers van andere partijen: GroenLinks (23%), PvdA (23%), Forum voor Democratie (19%), PVV (6%), SP (4%) en 50PLUS (5%). 

De volledige lijst met vertrouwen in de ministers

1. Arie Slob (minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, CU) 57%

2. Mark Rutte (minister-president, VVD) 43%

3. Carola Schouten (minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, CU) 41%

4. Halbe Zijlstra (minister van Buitenlandse Zaken, VVD) 34%

5. Wouter Koolmees (minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, D66) 31%

6. Kajsa Ollongren (minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, D66) 27%

7. Sigrid Kaag (minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, D66) 24%

8. Eric Wiebes (minister van Economische Zaken en Klimaat, VVD) 23%

9. Ank Bijleveld (minister van Defensie, CDA) 22%

10. Sander Dekker (minister voor Rechtsbescherming, VVD) 19%

11. Wopke Hoekstra (minister van Financiën, CDA) 19%

12. Ferdinand Grapperhaus (minister van Justitie en Veiligheid, CDA) 17%

13. Hugo de Jonge (minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, CDA) 16%

14. Ingrid van Engelshoven (minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, D66) 15%

15. Cora van Nieuwenhuizen (minister van Infrastructuur en Waterstaat, VVD) 12%

16. Bruno Bruins (minister voor Medische Zorg, VVD) 9%

Kijk hier voor de volledige rapportage Kabinet Rutte III op het bordes.

Over het onderzoek 

Aan het onderzoek deden 18.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het is gehouden van 24 tot 26 oktober 2017.

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. 
Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 50 tot 60 procent van de panelleden. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.