Een meerderheid (66%) vindt het een goed idee om DNA-afname bij een bepaalde misdrijven te verplichten. Dat blijkt uit een gewogen peiling van EenVandaag onder 13.000 mensen. Minister Grapperhaus zei woensdag dat hier een discussie over moet komen, naar aanleiding van het grootschalige DNA-onderzoek in de zaak van Nicky Verstappen. Veel ondervraagden geven aan dat ze het oplossen van een misdrijf het belangrijkste vinden, belangrijker dan hun eigen privacy. 

Een deelnemer: “Zonder verplichting kunnen schuldigen de dans ontspringen.” Acht op de tien (81%) mannen die het onderzoek hebben ingevuld stellen zeker hun DNA af te staan als dat in een specifieke zaak gevraagd zou worden. 10% zou dit niet doen en 9% twijfelt. 

Kijk & Lees ook:

Voer een landelijke database in

De meeste ondervraagden (67%) willen zelfs nog een stap verder gaan: zo is de grootste groep voor een landelijke database waarin het DNA van iedereen wordt vastgelegd. “Als je niets hebt gedaan, heb je ook niets te verbergen. Als je wel iets hebt gedaan, dan kunnen we de maatschappij sneller tegen je beschermen.” Drie op de tien (29%) zijn hier echter tegen. Ze zijn onder meer bang dat hun gegevens bij de overheid niet veilig zijn of dat de overheid het DNA later voor andere doeleinden dan opsporing gaat gebruiken. Iemand zegt: “De overheid is niet zo betrouwbaar gebleken in het beheren van databanken en de ellende is niet te overzien als er gehackt wordt.”

Lees ook

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden 12.782 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats op 23 augustus 2018.

De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.