Kernenergie is voor veel mensen geen taboe meer: ruim de helft (54 procent) is voor het gebruik van kernenergie in Nederland. Dat blijkt uit een gewogen peiling van EenVandaag onder ruim 18.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel. Ruim een derde (35 procent) is tegen. 

Voorstanders geven aan dat het een schone energiebron is en zien daarvoor geen alternatief. "Al die molens en zonnepanelen kunnen nooit aan de vraag voldoen", aldus een ondervraagde. "En andere manieren van stroom opwekken zijn veel vervuilender." Daarbij verwacht een deel van de deelnemers dat er in de toekomst betere manieren worden ontwikkeld om het kernafval op te slaan. De tegenstanders noemen vooral één woord: ‘afval’. Zoals iemand het omschrijft: "Het afval blijft jaren, decennialang, radioactief. Daar mogen we komende generaties niet mee opzadelen.”

VN: 'meer inzetten op kernenergie'

IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties concludeerde onlangs in een rapport dat we meer moeten inzetten op kernenergie, willen we de klimaatdoelstellingen halen. Als een tweede kerncentrale in Nederland de enige manier is om de klimaatdoelstellingen van 2050 te halen, is zelfs tweederde (63 procent) van de deelnemers voor de komst van deze centrale. 

Coalitiepartijen ChristenUnie, CDA en D66 hebben gezegd tegen de bouw van een tweede centrale te zijn. Maar de kiezers van deze partijen zijn wél voor de bouw als het de enige manier blijkt om de klimaatdoelstellingen van 2050 te halen: CDA (73 procent voor), D66 (67 procent voor) en CU (61 procent voor).

Klimaatdoelen wegen zwaarder

Het behalen van de klimaatdoelen weegt voor deze kiezers dus zwaarder dan hun bezwaren tegen kernenergie. Zelfs de achterban van GroenLinks gaat dan overstag. In principe is 62 procent van de kiezers tegen het gebruik van kernenergie in Nederland. Maar als het de enige manier blijkt om de klimaatdoelstellingen te halen, is de bouw van een tweede kerncentrale voor 52 procent van de GroenLinks-kiezers acceptabel. Vier op de tien (39 procent) blijven tegen. 

Het volledige rapport van het EenVandaag Opiniepanel is hier te vinden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.