De VVD staat gemiddeld op 17 zetels verlies in de peilingen, de PVV staat op 9 zetels winst. Morgen treffen de huidige premier Mark Rutte en zijn grootste uitdager Geert Wilders elkaar in een één-op-één debat in EenVandaag. Wat kunnen ze doen om de kiezer te overtuigen? Gijs Rademaker legt in deze video uit wat Mark Rutte kan doen. 

De VVD kan nog zetels winnen van de middenpartijen D66 en CDA. Maar de partij van Rutte heeft misschien wel meer te verliezen: een kiezersgroep ter waarde van vijf zetels die nu van plan is VVD te stemmen, overweegt serieus om hun stem te geven aan een andere partij. Hoe kan de lijsttrekker de twijfelaars overhalen? We vroegen dat aan kiezers uit het EenVandaag Opiniepanel. Veel mensen die een stem op de VVD overwegen, vinden Mark Rutte deze campagne nogal onzichtbaar. In het debat aan hem de taak om te laten zien dat kiezers op hem kunnen rekenen. ‘Hij heeft te vaak iets beloofd wat hij niet is nagekomen zijn, dit vertrouwen zal hij moeten herstellen.’     

In een coalitie met de PVV?

Verder zijn potentiële kiezers nieuwsgierig op welke coalitie Rutte inzet. Tot nu toe heeft de VVD-kopman alleen gezegd dat er ‘0% kans is’ dat hij met Geert Wilders gaat samenwerken. VVD-stemmers willen het liefst een coalitie over rechts, met allereerst D66 en CDA. Maar 1 op de 3 van Ruttes kiezers ziet als derde partij ook een plek voor de PVV, nog voor de huidige coalitiepartner PvdA.

Breekpunt volgens VVD-stemmers: 2 miljard naar ouderenzorg

Waar mag Rutte wel en waar zeker niet op toegeven als hij gaat onderhandelen over nieuw kabinet? Zijn kiezers wijzen drie breekpunten aan: de 2 miljard extra voor de ouderenzorg moet er komen, hij moet illegaliteit strafbaar maken – iets wat de afgelopen jaren niet lukte met de PvdA als coalitiepartner – en Rutte mag geen concessie doen op de 1 miljard euro voor Defensie die hij heeft beloofd.

Waar wel speelruimte ligt, is volgens VVD-stemmers vooral op het beleid dat de VVD de laatste jaren zelf heeft doorgevoerd: het behouden van het leenstelsel is geen must en het eigen risico van 385 euro mag best wat lager. En vluchtelingen alleen nog op uitnodiging toelaten, zoals Rutte wil, ook daar mag hij wel wat toegeven aan zijn toekomstige coalitiepartners.

Morgen kruist Rutte de degens met Geert Wilders om 18.15 uur in EenVandaag op NPO 1, ook live te volgen via Facebook.