Jonge mensen die op de middelbare school seksuele voorlichting kregen, geven deze les gemiddeld een 5,8. Een schamele voldoende.

Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, onder 2178 jonge mensen tussen de 16 en 34 jaar. Het onderzoek werd gedaan in samenwerking met 3FM Tussenuur en Brandpunt+ in aanloop naar de #kutvoorlichting-week die op 2 september begint. Tijdens deze week wordt er aandacht gevraagd voor het leuker en beter maken van seksuele voorlichting op de middelbare school.

'Soa hier, soa daar'

Deelnemers schrijven vooral het gevoel te hebben dat ze basisinformatie kregen tijdens de les, gericht op de werking van het lichaam, seks tussen de man en de vrouw, het voorkomen van soa's en (ongewenst) zwanger worden. "Zwangerschap, soa hier, soa daar. Net of dat het enige is. Het ging niet over genot, liefde en instemming", zegt iemand.

Veel jonge mensen geven aan dat ze aandacht voor het plezierig maken van seks misten, net als leren over het aangeven en respecteren van grenzen, en liefde en seks tussen mensen van hetzelfde geslacht.

Voorlcihtinfg
Bron: 3Vraagt
Welke onderwerpen worden het meest en het minst behandeld tijdens de voorlichting?

Meer dan voortplantingsseks

Een deelnemer: "Er bestaat meer dan voortplantingsseks. Ik had meer willen weten over niet-heteroseks en hoe leuk seks kan zijn voor jezelf en de ander." Iemand anders schrijft: "Er werd praktisch niets gemeld over het vrouwelijke orgasme en genot. Het ging over coïtus en het klaarkomen van de man. Ik denk dat aandacht voor de seksbeleving van beide partijen belangrijk is. En leren dat masturbatie normaal is."

En een andere jongere vertelt: "Ik had meer willen leren over seksuele weerbaarheid. Op jonge leeftijd was het voor mij moeilijk om te beoordelen hoever ik mijn partner moest laten gaan. Soms heb ik dingen toegelaten die niet prettig waren voor mij."

Radio-interview: Marcelle en Krista Arriëns maken samen 'Sekszusjes TV'. Zij vinden dat seksuele voorlichting anders kan en laten dat zien in hun video's.

Googlen naar info

Jonge mensen vergaren hun kennis over seks op verschillende manieren. Driekwart (75 procent) haalt de meeste informatie hierover van het internet.

Daarnaast leren ze het meeste over seks door er met hun vrienden over te praten (55 procent) en in mindere mate door naar porno te kijken (32 procent), via voorlichting op school (31 procent) of van hun vriendje of vriendinnetje (31 procent).

info

Over dit onderzoek

3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden van 24 april tot en met 2 mei, deden 2178 jonge mensen mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land. De uitslagen worden gepubliceerd door EenVandaag en op jongerenplatforms van NPO3 en andere platforms van de Publieke Omroep.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.