Vier sprekers debatteren met elkaar en het publiek over het Nederlandse klimaatbeleid: staatssecretaris Van Geel van Milieu, Shell-topman Rein Willems, Greenpeace-teamleidster Femke Bartels en meteoroloog Hans Oerlemans.

Het klimaat op aarde warmt op, de zeespiegel stijgt, ecosystemen verdwijnen, natuurlijke hulpbronnen worden schaars. Desondanks kopen we graag een grotere auto, vliegen drie keer per jaar naar de zon en eisen we het recht op welvaart. Is er een weg uit deze neerwaartse spiraal? Hoe komt het dat we ziende blind zijn? Welke keuzes moeten we maken zodat de aarde ook nog leefbaar is voor de generaties na ons?

Resultaten enquête

Wie moet er volgens u in ons land als eerste maatregelen nemen om de opwarming van de aarde tegen te gaan? 42 procent vindt de industrie en het bedrijfsleven. 34 procent noemt de landelijke overheid. 16 procent meent dat de verantwoordelijkheid als eerste de burger zelf ligt.

Meer betalen?

Op de vraag of men zelf bereid is meer te betalen voor producten die milieuvriendelijk zijn geproduceerd antwoordt een meerderheid van 55 procent ja. Eén op de drie mensen is daar niet toe bereid.

Resultaten live-peiling

Kijkers van het TweeVandaag Klimaatdebat vinden dat het Nederlandse klimaatbeleid het beste af is in handen van Greenpeace-teamleidster Femke Bartels. Kijkers konden alleen tijdens de uitzending van het debat stemmen op de vier sprekers.

Kijkers konden stemmen op Bartels, staatssecretaris Van Geel van Milieu, Shell-topman Rein Willems en meteoroloog Hans Oerlemans.