Tweederde (64 procent) van de mensen denkt dat het geld dat via giro 555 wordt ingezameld niet goed terecht komt, 30 procent meent dat deze hulp wel op de juiste manier besteed wordt. Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 21 000 mensen.

De helft van de deelnemers zegt niet van plan te zijn om geld te geven voor Haïti. Zij zijn teleurgesteld dat het geld dat voor de tsunami slachtoffers is ingezameld nog niet is uitgegeven. Ook de hoge salarissen van topmensen van hulpverleningsorganisaties zijn een belangrijke reden om de hand op de knip te houden.

‘Mijn man en ik hebben toen 100 euro gegeven voor mensen van die tsunami ramp. Als je naderhand hoort dat veel van dat geld niet daar terecht is gekomen vind ik dat schandalig. Vandaar dat we nu nog niks storten voor Haïti, aldus één van de deelnemers.

CDA-stemmers het gulst

36 procent van de ondervraagden heeft al wel geld voor Haïti gegeven is of dat nog van plan. De meesten geven tussen de 10 en 25 euro.

De groep mensen die geld geeft bestaat voor de helft uit 55-plussers. De christelijke naastenliefde lijkt ook een rol te spelen bij het geefgedrag. Drie van de tien donateurs stemmen op het CDA en meer dan de helft is katholiek of protestant.

Scepsis over hulpverlening

De deelnemers hebben iets meer vertrouwen in kleine particuliere hulpacties dan in giro 555 van de samenwerkende hulporganisaties. De helft (54 procent) heeft weinig vertrouwen in de uitvoering van particuliere initiatieven, 38 procent is daarover positief.

Helft mensen wil niet geven