De helft van de automobilisten (51%) gebruikt zijn telefoon tijdens het rijden wel eens op een manier die niet is toegestaan. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag. In de groep tot 45 jaar maakt zelfs driekwart (75%) zich hier schuldig aan. Aan het onderzoek deden 25.000 mensen mee, waaronder 20.000 die regelmatig autorijden en in het bezit zijn van een mobiele telefoon.

De smartphone wordt het meest gebruikt om te navigeren (31%), WhatsApp berichten te lezen (24%)of te versturen (12%) en om muziek op te zetten (19%). Ook gebruikt één op de vijf zijn telefoon om een nummer op te zoeken of te bellen tijdens het rijden (21%).

'Ik rijd minder veilig'

De ondervraagde automobilisten die hun telefoon gebruiken tijdens het rijden zijn zich wel degelijk bewust van het gevaar van hun gedrag. Acht van de tien (82%) zeggen dat het hun rijgedrag negatief beïnvloedt: 40% zegt dan iets minder veilig te rijden en 42% zelfs veel minder veilig. Vooral hun overzicht van de verkeerssituatie neemt af (63%), maar ook de reactiesnelheid en de controle over hun auto zijn minder goed.

Eén op de vijf  van alle ondervraagden heeft wel eens bijna- ongeluk meegemaakt omdat een andere automobilist of zij zelf met hun telefoon bezig waren tijdens het rijden.

Driekwart wil celstraf bij ongeval door mobiel in auto

Bestuurders die met hun mobiele telefoon in de hand  een ongeval met ernstig blijvend letsel  of een fataal ongeluk veroorzaken, komen veel te makkelijk weg met een taakstraf. Zij zouden minimaal een celstraf moeten krijgen. Ook wie een ernstig ongeluk veroorzaakt onder invloed van alcohol moet altijd een celstraf krijgen volgens 83 procent van de ondervraagden. Minister Blok van Veiligheid en Justitie werkt nu aan wetgeving om daders van ernstige verkeersdelicten zwaarder te bestraffen.

Appen net zo bestraffen als alcohol

De deelnemers vinden ook de straf voor handheld bellen of appen zonder dat er een ongeluk plaatsvindt veel te laag. Een telefoon vasthouden tijdens het rijden kost een bestuurder nu 230 euro. Straffen voor alcoholgebruik liggen veel hoger. Volgens acht van de tien (80%) ondervraagden moet  gebruik van een mobiele telefoon net zo zwaar bestraft worden als rijden onder invloed. Onlangs stuurde Veilig Verkeer Nederland een brandbrief met dit voorstel naar minister Blok.

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden 25.000  leden van het EenVandaag Opiniepanel mee, waaronder 20.000 mensen die regelmatig auto rijden en een mobiele telefoon hebben.

Het onderzoek is gehouden van 30 augustus tot en met 1 september 2017.

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 55.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.

Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 50 tot 60 procent van de panelleden.

Lees hier de rapportage van het onderzoek 'Verkeer en Veiligheid'