De tot nu toe roerige formatie lijkt het vertrouwen van VVD- en D66-kiezers niet te schaden. Het CDA moet het met drie zetels minder doen.

Dat blijkt uit de laatste zetelpeiling van Ipsos en EenVandaag. Een maand na de verkiezingen staat de VVD op 35 zetels en D66 op 26 zetels. De rommelige eerste fase van de formatie, waarin het vertrouwen in Rutte en de politiek in het algemeen werd geschaad, leidt daarmee duidelijk niet tot een uittocht van kiezers van de grootste betrokken partijen.

CDA verliest wat sinds verkiezingen

Het CDA, in de persoon van Kamerlid Pieter Omtzigt onderwerp van de bewogen formatiestart, doet het een maand na de verkiezingen een stuk minder goed in de peiling. De christendemocraten noteren nu 12 zetels, 3 minder dan de partij bij de verkiezingen haalde. De ChristenUnie is op dit moment goed voor 4 zetels. Het verschil met het aantal zetels bij de verkiezingen (-1) blijft binnen de marges.

Lees je dit artikel op smartphone? Draai het scherm voor betere weergave.

Verder is het opvallend dat de nieuwe partijen hun hoofd boven water houden. In de eerste zetelpeiling na hun toetreding tot de Tweede Kamer staat Volt op 5 zetels (+2) en JA21 op 4 (+1). De BoerBurgerBeging en BIJ1 houden elk hun zetel vast.

info

Over het onderzoek

De zetelverdeling is gebaseerd op onderzoek van Ipsos onder een representatieve steekproef van 1.014 stemgerechtigde Nederlanders. De gegevens zijn verzameld van 16 tot en met 19 april 2021. Het onderzoek is gewogen op leeftijd, geslacht, opleiding, regio, werkzaamheid en stemgedrag bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen. Voor de zetels gelden statistische marges van +/- 1 procent bij de kleine partijen en +/- 2.5 procent bij de grootste partijen.