Forum voor Democratie-kiezers willen alle coronamaatregelen nu afschaffen. Hoewel ook zij zien dat het virus gevaarlijk is voor kwetsbaren, werken de maatregelen volgens hen niet. En ze vinden de gevolgen ervan schadelijker dan de gevallen coronadoden.

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 1.100 mensen met een voorkeur voor Forum voor Democratie. Twee derde (68 procent) van die groep denkt niet dat er door de coronamaatregelen minder mensen zijn gestorven. 'Corona is een stevige griep' en 'de lockdown richt meer schade aan dan het virus zelf', zijn veelgehoorde toelichtingen van deze kiezers in het onderzoek.

Accepteren dat mensen doodgaan

Wat de meeste FVD-kiezers (84 procent) betreft moeten alle maatregelen per direct worden opgeschort hoewel een grote meerderheid (79 procent), net als andere kiezers, wel gelooft dat het coronavirus gevaarlijk is voor oudere en kwetsbare mensen.

Kijk je op je smartphone? Draai het scherm voor betere weergave

"Griep kan ook gevaarlijk zijn voor ouderen. Die waren toch wel gestorven, met of zonder corona", zegt een FVD-kiezer, ondanks cijfers van het CBS die voor 2020 duidelijk oversterfte door corona laten zien. En een ander: "Hoogtijd dat we gaan accepteren dat er mensen doodgaan. That's life." De middelen (de lockdown) zijn volgens veel FVD-kiezers erger dan de kwaal (het virus), of zoals een ondervraagde zegt: "De lange termijnschade van de lockdown voor de samenleving is vele malen groter dan gevolgen van deze fikse griep."

FVD'er laat zich niet inenten

FVD-stemmers denken fundamenteel anders over corona dan andere groepen en dat zorgt voor een lage vaccinatiebereidheid. Nog geen kwart (21 procent) van de FVD-kiezers is van plan zich te laten inenten. Een schril contrast met de bereidheid onder gemiddelde kiezers. Driekwart (76 procent) van alle ondervraagden wil zich laten vaccineren of heeft de prik al gehad.

Kijk je op je smartphone? Draai het scherm voor betere weergave

Daarmee komt het voornemen van kiezers overeen met die van FVD-lijsttrekker Thierry Baudet. Hij vreest voor bijwerkingen en wat er nog niet bekend is over het vaccin. Zijn kiezers delen die vrees, maar noemen ook vaak dat ze geen vaccin willen, omdat zij zelf niet kwetsbaar zijn of al corona hebben gehad. "Ik ben 22 en gezond. Waarom zou ik dan een prik nemen?" aldus een jonge FVD-kiezer.

info

Peilingtrends

Op woensdag 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Op onze speciale pagina Peilingtrends zie je met behulp van overzichtelijke grafieken hoe politici en partijen ervoor staan in de aanloop daar naartoe. Wie is de meest en minst betrouwbare lijsttrekker? Op hoeveel zetels kunnen de partijen rekenen en wat betekent dat voor de coalitievorming?

'Verkiezingen niet eerlijk'

Waar de FVD-achterban ook anders over denkt dan andere kiezers, is het verloop van de verkiezingen. Een ruime meerderheid van de kiezers van Baudet (62 procent) verwacht dat die niet eerlijk zullen verlopen. Vooral het briefstemmen baart deze kiezers zorgen, vaak verwijzend naar de Amerikaanse verkiezingen. Hoewel fraude daar nooit is bewezen, zijn de claims van voormalig president Donald Trump en zijn advocaten reden om het verloop hier te wantrouwen.

Baudet riep zijn kiezers op om te controleren op stembureaus of het proces eerlijk verloopt. Een kwart (23 procent) zegt van plan te zijn daar gehoor aan te geven. Op de vraag hoe, antwoorden de meesten als deze FVD-kiezer: "Gewoon aanwezig zijn om een oogje in het zeil te houden." Daarnaast wil een deel foto's maken van het stemproces van anderen en van de uitslag van het stembureau.

FVD van 25 naar 4

In de hoogtijdagen van Forum voor Democratie, rond de Provinciale Statenverkiezingen in 2019, kon Baudet rekenen op 25 zetels in de peiling. Na interne ruzies, eerder met Otten en recenter met Eerdmans en anderen, houdt de partij er een week voor de landelijke verkiezingen 4 over.

Kijk je op je smartphone? Draai het scherm voor betere weergave

Na het lekken van de racistische appjes die Baudet zelf had verstuurd, bleef dat zetelaantal ongewijzigd. Maar weinig huidige FVD-kiezers (19 procent) zeggen het kwalijk te vinden dat Baudet de appjes stuurde. Zij vinden, net als Baudet, dat de appjes moeten kunnen als grap (82 procent), niets zeggen over Baudets opvattingen (73 procent) en dat appjes tussen politici het publiek niets aangaat (80 procent). FVD-kiezers houden daarmee vertrouwen in de leider. 95 procent vindt dat hij het als lijsttrekker goed doet.

Kijk je op je smartphone? Draai het scherm voor betere weergave
info

Over dit onderzoek Het onderzoek (pdf) is gehouden van 6 tot 10 maart 2021. Aan het onderzoek deden 28.996 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee, onder wie 1.176 kiezers met een huidige voorkeur voor Forum voor Democratie. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.