Wat vinden mensen in het land de belangrijkste politieke prestatie van 2019? Welke partijen en politici hebben het meest bereikt?

Wordt het een van de overwinningen bij de Provinciale Staten- of Europese verkiezingen, een van de bereikte politieke akkoorden, een nieuwe wet of besluit, of een andere bijzondere prestatie in de politiek? Vanaf dit jaar kiezen de 65.000 deelnemers aan het EenVandaag Opiniepanel niet langer een politicus van het jaar, maar een politieke prestatie van het jaar. Een belangrijke stap waarmee we nog meer recht doen aan de inhoudelijke kant van het politieke jaar.

Panelleden stemmen

Vanaf begin december krijgen de panelleden een uitgebreide lijst voorgelegd van zaken die in de politiek zijn bereikt. Deze wordt samengesteld door de politieke- en Opiniepanelredactie van EenVandaag met politieke prestaties op verschillende terreinen. Het pensioen- en klimaatakkoord staan bijvoorbeeld op de lijst: politieke akkoorden die door het kabinet gesloten werden in nauw overleg met maatschappelijke partners.

Soms zijn het prestaties die een impact hadden op de politieke verhoudingen binnen Nederland: de verkiezingsoverwinning van Forum voor Democratie bij de Provinciale Statenverkiezingen of die van de PvdA bij de Europese verkiezingen. Ook worden diverse aangenomen wetsvoorstellen voorgelegd. Bijvoorbeeld het weigeren van niet-gevaccineerde kinderen door kinderdagverblijven. En ook verschillende kabinetsbesluiten, zoals het (nog) eerder dichtdraaien van de gaskraan in Groningen of het sluiten van een 'woondeal' met vijf regio's worden genoemd.

Uitzending 16 december

Deelnemers kunnen een stem uitbrengen op meerdere prestaties uit de lijst. En als ze zelf een prestatie willen noemen die niet op de lijst staat, dan kan dat ook. Welke prestatie door de leden van het Opiniepanel het meest gewaardeerd wordt, wordt bekend op maandagavond 16 december in de speciale uitzending: 'Politieke Prestatie 2019'. Gijs Rademaker reikt de prijs uit aan de politici (en eventueel maatschappelijke partners) die bij deze prestatie het meest betrokken waren.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.