Een op de vijf Facebook-gebruikers (22%) zegt in een peiling van EenVandaag dat hij nu overweegt het eigen account op te zeggen. Dit naar aanleiding van het datalek bij Facebook, waarbij persoonlijke gegevens van gebruikers zijn gedeeld met adverteerders. In totaal geeft 52 procent van de ondervraagde gebruikers aan de laatste weken overwogen te hebben hun account te verwijderen; inmiddels heeft 30% van deze mensen toch besloten hun Facebook-profiel te houden.

Een groep van 46 procent heeft in de afgelopen weken nooit overwogen om weg te gaan bij Facebook. EenVandaag ondervroeg in totaal 9.046 mensen die een Facebook-account hebben. Deelnemers tussen de 18 en 55 jaar geven iets vaker aan dat ze overwegen hun account te verwijderen dan 55-plussers.

'Genoeg van zottigheid op mijn tijdlijn'

De mensen die overwegen het op te zeggen, hebben genoeg van de privacykwesties bij Facebook en verwachten ook niet dat het met de uitleg van Zuckerberg klaar is. Iemand zegt: ‘Ik baal ervan om speelbal te worden van marketingbedrijven. Ik krijg ook zo onderhand de schijt van allerlei gerichte reclames. Ik ben 50 en krijg regelmatig allerlei senioren zottigheid op mijn tijdlijn.' Dat de data zijn gebruikt voor de campagne van Donald Trump, noemen veel mensen ook de druppel.

Sommige ondervraagden geven ook aan gehoor te geven aan de oproep van Arjan Lubach om vanavond om 20:00 uur het account te wissen. 'Al meerdere malen overwogen, maar (nog) niet gedaan. Naar aanleiding van Zondag Met Lubach heb ik nu wel definitief besloten mijn account op te heffen. Ik heb al de nodige stappen gezet (historie toch maar eens gedownload, FB losgekoppeld van diverse andere toepassingen, de FP app alvast van mijn mobiel verwijderd). Woensdag is dan het uur U.'

KIJK & LEES OOK

Er is geen alternatief voor Facebook

Van de mensen die besloten hebben hun account toch te houden, blijkt ‘afhankelijkheid’ een grote rol te spelen. Alleen Facebook is de plek, zo geven ondervraagden aan, waar je bijvoorbeeld familie of vrienden kan volgen die in het buitenland wonen. 'Als je familie ver van elkaar afwoont zoals in mijn geval is er dankzij Facebook veel meer 'contact'.' En ook als je beheerder bent van de Facebook-pagina van de lokale voetbalclub en dat wilt blijven, kan je je eigen account niet wissen. Of als je specifieke pagina's volgt: 'Ik ben lid van een patientengroep op Facebook en voor mij is dat heel leerzaam. Die informatie vind ik nergens anders.' 

Datalek is een ernstige zaak

Zeven op de tien (74%) ondervraagden vinden het een ernstige zaak dat Facebook persoonlijke gegevens heeft doorgespeeld aan marketingonderzoekers. 
'Alles bij elkaar weten deze bijdrijven veel te veel over hun “gebruikers,”' aldus een deelnemer. Iemand anders: 'Als een commerciële partij gegevens wil verzamelen, moeten ze dat doen door middel van enquêtes of ander onderzoek. Via de achterdeur, waar FB zélf goed aan verdient is érg fout!
Een kwart maakt zich er niet zo druk over. 'Welkom in de digitale wereld. Dat is Facebooek, google, binck, whatsapp, Microsoft, messsenger, noem het maar op. 
Je bent een sukkel wanneer je dat niet begrijpt en er toch aan meedoet....'

Aan het onderzoek hebben ook mensen meegedaan die aangeven hun account hierom al verwijderd te hebben. Iemand zegt: 'Het was al voordat dit lek naar voren kwam duidelijk dat Facebook allerlei data van mensen via andere apps op je telefoon verzamelde, hele bel-geschiedenis en zelfs afluisteren van audio. Niet zo zeer in NL maar wel in de VS. Om die reden had ik de app al verwijderd van mijn telefoon. Nu is het account ook verwijderd omdat ze op geen enkele manier zorgzaam met ons omgaan.' Een andere deelnemer stelt: 'Micro targeting zonder dat duidelijk is van wie het bericht afkomstig is, is een bijzonder gevaarlijk middel. Onafhankelijk of het mijzelf zou beïnvloeden wil ik hier geen deel van zijn.'

over dit onderzoek
clock 11-04-2018 19:31

Aan het onderzoek over Facebook, gehouden van 10 tot en met 11 april 2018, deden 14.159 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Van deze deelnemers hebben 9.046 mensen aangegeven nu een Facebook-account te hebben. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen.

Rapportage onderzoek Facebook en Privacy

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.