Thuiswerken bevalt goed, blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 4000 werknemers die thuis kunnen werken. Driekwart (74 procent) zou dit ook na de coronacrisis vaker willen doen. Maar niet altijd, want het praatje bij de koffie wordt wel gemist.

Op 12 maart werd aangekondigd dat iedereen, waar mogelijk, thuis moest gaan werken om het coronavirus in te dammen. Veel werknemers vertellen in het onderzoek dat ze thuis minder afgeleid en productiever zijn. Een deelnemer schrijft: "Thuiswerken is ideaal. Niet meer in de file, geen milieu-uitstoot van mijn auto meer. En ik doe thuis precies hetzelfde als op mijn werklocatie. Maar dan vaak nog meer, omdat ik me beter kan concentreren."

Lees ook

Geen gesprek bij het koffieautomaat

Hoewel thuiswerken door de meeste ondervraagden als positief wordt beoordeeld willen ze dit niet permanent blijven doen. Ze zien meer in de afwisseling van een paar dagen thuiswerken en de rest van de tijd naar hun werk gaan. De helft (45 procent) kijkt ernaar uit om weer vaker naar zijn of haar oude werkomgeving te gaan.

Sommige nieuwtjes hoor je alleen bij de lunch en de koffie

Vooral de gezelligheid en het echte contact met collega's hebben ze de afgelopen 3 maanden erg gemist. "Ik spreek nu alleen de collega's waar ik voor mijn werk contact mee moet hebben. Alle andere collega's zie en spreek ik niet meer", zegt een werknemer in het onderzoek. Een ander: "Ik mis de humor bij de koffieautomaat en de feedback van een collega aan mijn bureau."

Meer mensen gaan naar werk

Het advies van het kabinet om thuis te werken geldt tot 1 september, maar het aantal werknemers dat daar gehoor aan geeft, daalt. In maart werkte nog 83 procent van de werknemers die de mogelijkheid hadden om thuis te werken vooral vanuit hun huis. Nu is dat gedaald naar 69 procent. Een derde (31 procent) is inmiddels weer meestal op zijn werkplek te vinden.

Bij sommige beroepen, zoals leraren, kan dat ook weer. Een leraar in het middelbaar onderwijs zegt: "Het échte contact met mijn leerlingen is zo belangrijk. Wat heb ik dat gemist." Anderen ontvluchten liever hun huis: "Ik vind thuiswerken verschrikkelijk. Veel te warm zonder airco. En in de buurt waar ik woon is te veel lawaai. Zelfs ons kantoorgebouw aan de A15 is rustiger."

Lees ook

Coronamaatregelen op de werkvloer

Aan het onderzoek deden ook 2500 mensen mee met een beroep waarmee ze tijdens de coronacrisis niet thuis konden werken, zoals werknemers in de gezondheidszorg en de bouw. Aan hen en aan de thuiswerkers die nu weer naar hun werkplek gaan, werd gevraagd wat zij vinden van de coronamaatregelen op hun werk. Driekwart (76 procent) vindt dat hun werkgever voldoende doet om besmetting van het virus te voorkomen.

Een op de vijf (20 procent) vindt dit onvoldoende. Desinfecterende middelen zijn er meestal wel, maar veel ondervraagden vinden het behoorlijk druk op kantoor en maken zich zorgen om de ventilatie. Ook signaleren ze dat het vaak onduidelijk is hoe je afstand moet houden, zeker in smalle gangen, liften en de kantine.

info

Over dit onderzoek

Het onderzoek (pdf) is gehouden van 17 tot en met 19 juni 2020. Aan het onderzoek deden 6985 werkenden in loondienst mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Het Opiniepanel bestaat uit 70.000 leden. Panelleden krijgen ongeveer een keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.