Het is inmiddels vaste prik: het onderzoek over de verwachtingen voor het nieuwe jaar. Af en toe lastig in te vullen, zo zeggen de panelleden zelf, want het gaat niet om meningen maar om voorspellingen. Toch deden ruim 31.000 mensen mee. Stel dat de panelleden helderziend zijn, dan ziet 2018 er als volgt uit:

Nationale politiek

 • De VVD wordt landelijk de grootste partij bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart, zo denken de meeste panelleden. Lokale partijen en het CDA gooien ook hoge ogen. 
 • Tegelijk met de gemeenteraadsverkiezingen staat ook het referendum over de sleepwet gepland. Tweederde (67%) van de deelnemers denkt dat de meeste mensen tegen de wet stemmen. De grootste groep (66%) verwacht dat het kabinet de sleepwet desondanks zonder aanpassingen doorvoert.
 • Dient het opstappen van Roemer als voorbeeld voor andere fractievoorzitters? Nee, denkt een derde (33%). Mensen die wel denken dat er het komende jaar partijleiders opstappen, noemen het vaakst Pechtold. Een kwart (26%) denkt dat hij in 2018 opstapt. 

Internationale politiek

 • De meeste mensen (57%) denken dat Donald Trump over een jaar nog president van de Verenigde Staten is. De verhoudingen tussen Europa en de VS blijven volgens de helft (52%) hetzelfde, 41 procent denkt dat die verslechteren.
 • Ook de verhoudingen tussen Europa en Rusland blijven in 2018 ongeveer hetzelfde, verwacht een meerderheid (56%). Een derde (35%) denkt dat die slechter worden, bijna niemand verwacht dat het beter gaat.
 • De vluchtelingenproblematiek gaat de EU in 2018 verder verdelen, verwacht de grootste groep. Slechts 14 procent heeft vertrouwen in een meer eenduidige aanpak.
 • IS zal in 2018 verder worden teruggedrongen, zo voorspelt een ruime meerderheid. Slechts 7 procent denkt dat de terreurgroep komend jaar meer gebied zal veroveren.

Sport

 • De grootste groep (43%) denkt dat Nederland bij de Winterspelen in PyeongChang, Zuid-Korea, minder medailles haalt dan in 2014. Slechts vijf procent denkt dat we meer dan 24 plakken mee naar huis nemen.
 • De meeste hoop hebben we in de schaatsers. Sven Kamer heeft gezegd dat zijn Spelen pas geslaagd zijn als hij drie gouden plakken haalt maar of dat lukt, durven mensen niet te zeggen. Een derde (36%) denkt van wel, 46 procent denkt dat dat te hoog gegrepen is.
 • Winterkampioen voetbal PSV gooit de hoogste ogen om ook aan het eind van het seizoen nog bovenaan te staan. Een op de vijf (19%) denkt dat voorlopig nummer twee Ajax een inhaalslag maakt en dat de schaal naar Amsterdam gaat.

Economie

 • Met de economie zal het in 2018 net zo goed blijven gaan als nu, denkt de helft. Een derde (34%) van de deelnemers verwacht dat het in 2018 nog beter zal gaan.
 • Ook als het gaat om de woning- en de arbeidsmarkt denkt de grootste groep dat de situatie gelijk zal blijven komend jaar.
 • De huizenprijzen zullen in 2018 wel verder stijgen, verwacht een ruime meerderheid.

Lees hier het volledige onderzoek:

over dit onderzoek
clock 02-02-2018 01:00

Aan het onderzoek, gehouden van 27 tot en met 30 december 2017, deden  31.010 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. De uitslag is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.