Vijftig D66-partijleden verzetten zich gezamenlijk tegen het afschaffen van het raadgevend referendum. Onder de naam ‘Opfrissing’ schrijft het verbond in De Volkskrant dat hun partij D66 met de afschaffing is afgedwaald van haar oorspronkelijke democratische idealen. Valt het pleidooi van ‘De Opfrissing’ in goede aarde bij D66’ers?

De groep wijst erop dat 'een grote meerderheid van de Nederlandse bevolking voor het behoud van het referendum is. Hiermee is de afschaffing zelf een pijnlijk voorbeeld van hoe de politiek kan afdwalen, en waar een referendum dat zou kunnen corrigeren.'

Meerderheid wil referendum houden

Daar heeft Opfrissing een punt. We peilden vorige maand bijvoorbeeld dat 59% van de mensen het referendum wilde behouden; slechts een derde van de ondervraagden vond dat het terecht is afgeschaft. Veel mensen zijn het dus met ‘Opfrissing’ eens dat het referendum niet moet worden afgeschaft. Veel mensen, van verschillende politieke kleuren.

Maar D66'ers denken er anders over

Maar ‘Opfrissing' zelf bestaat uit D66'ers. En als we naar die groep kijken, zien we twee percentages die het verzet in ander licht plaatsen: meer dan de helft van de D66-kiezers (54%) vindt het juist een goed plan dat het referendum wordt afgeschaft. Sterker nog: in het onderzoek zaten naast de kiezers ook 450 D66-leden. Daarvan is zelfs bijna twee derde (63%) van mening dat hun partij de juiste beslissing heeft genomen. 

De D66-leden in het onderzoek schrijven dat ze vinden dat het huidige model niet werkt: ’Niet op deze manier’, ‘Vlees noch vis’, veel leden noemen ook ‘misbruik’ van het systeem door 'populisten of oppositie'. Anderen voegen daaraan toe dat alleen een bindend referendum oplossing kan bieden.

Een minderheid dus

Natuurlijk: grote groepen D66-kiezers (38%) en -leden (32%) onderschrijven waarschijnlijk de brief van het verbond, want ze zijn tegen de afschaffing. Maar, ter nuance, want soms gaat dit beeld in de media wel eens verloren: het is een minderheid. De ideeën over het referendum van Opfrissing staan voor de mening van de meeste kiezers. Maar niet voor die van de meeste D66'ers. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.