Als Eurocommissaris Neelie Kroes de VVD-premierskandidaat wordt kan ze rekenen op brede steun: Kroes is als premier populairder dan Job Cohen en Jan Peter Balkenende. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag.

Het onderzoek werd gedaan onder 18.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel. 37 procent van hen ziet in Kroes de ideale premier. Ze wordt gevolgd door Job Cohen (30 procent) en Jan Peter Balkenende (13 procent).

Onder VVD-stemmers geniet Kroes meer vertrouwen als premier dan Mark Rutte. 85 procent heeft vertrouwen in haar als premier. Toch zien VVD-stemmers ook Rutte graag als minister-president: 80 procent heeft vertrouwen in hem.

Kroes wordt in juli 69 jaar, maar haar leeftijd zien de meeste mensen (54 procent) niet als beperking voor het premierschap. 34 Procent vindt haar wel te oud.

Aan het onderzoek deden 18.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het is uitgevoerd op 19 en 20 mei 2010. Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 40.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2006. Panelleden krijgen ongeveer een keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.