Al ontkent hij het zelf, toch blijven de geruchten de ronde doen: gaat Mark Rutte binnenkort een Europese topfunctie vervullen? Wij sorteren vast voor en vroegen het Opiniepanel: wie is zijn meest geschikte opvolger?

Dit zijn de vijf meest genoemde politici.

Klaas Dijkhoff

Klaas Dijkhoff
Bron: ANP

In de eigen gelederen heeft de VVD een mogelijke kandidaat in Klaas Dijkhoff. Dat hij goed ligt bij veel kiezers, ook voor andere kiezers, werd vorig jaar al duidelijk met zijn verkiezing tot Politicus van het Jaar.

Lees ook

In 2019 is dat beeld niet anders: voor veel panelleden is hij de meest geschikte premier. Zijn duidelijke mening, zijn nuchtere taalgebruik en het lef om met eigen plannen te komen vallen bij hen nog steeds in goede aarde. Een panellid: "Dijkhoff is meestal erg duidelijk en gebruikt 'normale' taal die vrijwel iedereen kan begrijpen. Hij weet wat leeft bij de mensen en hij is geen ja-knikker. Hij durft voor zijn mening uit te komen en het ook te zeggen."

Tegelijk erkennen kiezers dat de stijl van Dijkhoff botst met het idee dat eem premier moet polderen. Toch is een goede visie hebben ook belangrijk, vinden zij. Panelleden hebben het gevoel dat hij weet wat het volk vindt, 'zelfs als VVD'er'.

Hugo de Jonge

DeJonge
Bron: ANP

De minister van Volksgezondheid kwam pas 1,5 jaar geleden het landelijke politieke toneel op. In zijn rol als vicepremier kan hij zich zo nu en dan al presidentieel opstellen. Dat komt duidelijk goed aan: veel mensen vinden hem een geschikte opvolger van Mark Rutte. Panelleden noemen hem fris, vol energie en vinden dat hij een positieve uitstraling heeft.

"De Jonge is jong, behoorlijk modern, maar niet té", zegt een panellid. Zijn energie kan ten koste gaan van zijn betrouwbaarheid, maar dat is niet het geval. Net als bij Dijkhoff draagt zijn nuchtere taalgebruik daaraan bij.

De Jonge is jong, behoorlijk modern, maar niet té

Panelleden vinden het ook te prijzen dat hij als minister van Volksgezondheid de marktwerking in de zorg ter discussie stelt. Iemand zegt: "Hij toont leiderschap en durft eindelijk eens maatregelen te nemen in de zorg. Ik heb er zelf jaren in gewerkt en het is een schande hoeveel geld er over de balk is gegooid."

Jesse Klaver

Klaver
Bron: ANP

In een paar jaar tijd werden vijf dertigers kopstuk van een partij in de Tweede Kamer. De eerste van hen was Jesse Klaver. (GroenLinks). Hij doet het al jaren goed bij zijn eigen kiezers, maar wordt ook door andere linkse kiezers gezien. Dit levert hem al jaren een hoge notering in de Politicus van het Jaar-verkiezing op.

Lees ook

Zijn jeugdigheid weet Klaver goed te benutten, zeggen panelleden die hem aanvinken als geschikte premier. Hij is jong, fris en ad rem. Vooral jonge kiezers kunnen dit in hem waarderen. Ook kan hij zich goed mengen in het politieke spel en uit zich goed in debatten.

Een panellid: "Jesse is nog wel jong, maar beheerst het politieke vak goed. Hij kan waarschijnlijk ook wel bruggen bouwen. Bovendien spreekt hij de jongere generaties aan." Een van de redenen waarom mensen hem dé oppositieleider vinden, zo peilde EenVandaag eerder.

Gert-Jan Segers

Segers
Bron: ANP

Hoeveel invloed kan een kleine partij in een coalitie hebben? De twijfels daarover zijn behoorlijk weggenomen met dank aan ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers. Zijn partij blijft als enige in de coalitie stabiel in de peilingen en het vertrouwen in Segers groeit alleen maar.

Betrouwbaar en integer: daarmee scoort Segers. Daarnaast stellen panelleden zijn rust op prijs. Een kenmerk waar veel andere fractieleiders in tekort schieten, vinden kiezers. Segers is, volgens hen, in staat zich te verplaatsen in de mening van een ander. Een panellid: "Segers is duidelijk, eerlijk en heeft begrip voor andermans standpunt. Dat zie ik niet veel bij andere politici."

Bij Segers zou ik durven onderduiken als er weer oorlog komt

Zijn betrouwbare imago trekt ook kiezers aan die weinig met geloof in de politiek op hebben. Iemand zegt: "Hij is de meest integere van allemaal. Ik vertrouw hem, ook al ben ik totaal niet gecharmeerd van een partij op religieuze basis." Een ander illustreert zijn betrouwbare imago tot slot: "Zoals ik eens iemand (zeker geen ChristenUnie-stemmer) hoorde zeggen: 'Bij Segers zou ik durven onderduiken als er weer oorlog komt'."

Kajsa Ollongren

Kajsa Ollongren
Bron: ANP

Nog een vicepremier die pas sinds 2017 in de landelijke politiek zit. Kajsa Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, is namens D66 vicepremier in het kabinet. In die hoedanigheid vervangt ze Mark Rutte af en toe al als hij er niet is. Dat bevalt sommige mensen goed. Ze wordt omschreven als deskundig en diplomatiek. "Ze zou een goede vertegenwoordiger in het buitenland zijn. Ze is vriendelijk maar komt tegelijk altijd krachtig over", zegt een panellid.

Dat Ollongren een vrouw is, speelt voor veel mensen ook mee. "Het is tijd voor een vrouwelijke premier. Met haar voorkomen en ervaring als bestuurder, zou Ollongren de geschikte vrouwelijke kandidaat zijn."

info

Over dit onderzoek

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 55.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van online onderzoek. Aan het onderzoek deden 20.850 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats van 4 tot en met 7 maart 2019.

De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 50 tot 60 procent van de panelleden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.