De steun van kiezers voor het ‘lente-akkoord’ is afgenomen nu de inhoud van het akkoord bekend is. Drie weken geleden steunde 69 procent van alle kiezers het akkoord, nu is dat 54 procent. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 15.000 mensen. Opvallend is dat PvdA-kiezers het akkoord niet langer in meerderheid steunen.

Geen steun van PvdA-achterban

Drie weken geleden steunde twee derde (65 procent) van de PvdA-achterban het lente-akkoord, nu is dat nog maar 39 procent. De meeste PvdA-stemmers (57 procent) vinden het nu een juiste beslissing van Samsom om zich afzijdig te houden. Drie weken geleden was de helft (49%) van de achterban nog kritisch over die beslissing.

Steun van coalitie-stemmers

Kiezers van de ‘vijfpartijen-coalitie’ van VVD (83% voor) CDA (88% voor), D66 (88% voor), GroenLinks (77% voor) en de ChristenUnie (80% voor) geven nog steeds brede steun aan het akkoord. Kiezers van GroenLinks staan achter de beslissing van Sap om mee te onderhandelen: 80 procent is voor.

Steun voor maatregelen

De steun van kiezers voor maatregelen in het akkoord loopt ook iets terug, maar veel bezuinigingen en hervormingen kunnen op dit moment rekenen op een meerderheid: de verhoging van het hoge btw-tarief (53% voor), versnelde verhoging van de AOW-leeftijd (63% voor), afschaffen van de hypotheekrenteaftrek voor aflossingsvrije hypotheken (76% voor) en het instellen van de nullijn voor ambtenaren (70%). Ook het verhogen van de accijnzen op drank en rookwaren krijgt ruime steun.

Tegen verhoging eigen risico

Kiezers hebben wel moeite met maatregelen in de zorg en het belasten van woon-werkverkeer. Zo is 71 procent tegen het verhogen van het eigen risico naar 350 euro, 69 procent tegen een eigen bijdrage van 7,50 per ‘ligdag’ voor medische zorg en wil 59 procent van de deelnemers dat het afschaffen van de onbelaste reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer niet doorgaat.

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden 15.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats op 16 en 17 mei 2012. Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 40.000 mensen. De deelnemers beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2010. De volledige uitslag van het onderzoek staat op opinie.eenvandaag.nl

 

Download