De helft (48%) van jongeren die voetballen bij een amateurvoetbalclub geeft aan dat het respect voor de scheids- en grensrechters op het veld doorgaans ver te zoeken is. Tweederde (65%) van de ondervraagde voetballers hebben zelf wel eens agressie tegen een scheids- of grensrechter meegemaakt op het veld.

Dit blijkt uit onderzoek van het 1V Jongerenpanel onder 400 jongeren die in een jeugdteam spelen van een voetbalclub.

52 Procent van de voetballers geeft aan dat er over het algemeen wel veel respect is voor scheids- en grensrechters. De jongeren die wel eens agressie hebben meegemaakt tegen een scheids- of grensrechter, geven aan gaat dat het in de meeste gevallen gaat om verbale agressie. Met regelmaat komen ook bedreigingen voor en soms zelfs fysiek geweld.

Eigen voetbalclub

Volgens een meerderheid van de voetballers (57%) is er binnen de eigen vereniging weinig aandacht voor het tegengaan van agressie op het veld. Vier op de tien (37%) geven aan dat er binnen hun vereniging wel veel aandacht voor is.

Over dit onderzoek

Het 1V Jongerenpanel, onderdeel van het nieuws- en actualiteitenprogramma EenVandaag, bestaat uit jongeren van 12 tot en met 24 jaar. Aan dit online onderzoek, gehouden van 3 tot 6 december 2012, deden 400 jongeren mee die voetballen in een jeugdteam van een amateurvoetbalclub.

Download