Scholieren ervaren wel degelijk de gevolgen van grote klassen, zo blijkt uit onderzoek van EenVandaag en Scholieren.com. Vier op de tien leerlingen zeggen dat hun klas eigenlijk te groot is om goed onderwijs te krijgen. Waar merken ze het aan? Hieronder een selectie van de honderden reacties uit het onderzoek. ‘Je gaat nog met vragen je proefwerk in.’

De leerling krijgt te weinig begeleiding en de aandacht gaat ten koste van de grootte van de klas. Door bezuinigingen gaat de kwaliteit van het onderwijs omlaag en missen we belangrijke informatie.

De docent kan zijn aandacht niet genoeg verdelen over de leerlingen. Niet alle vragen kunnen beantwoord worden. Je gaat dus nog met vragen je proefwerk in.

Als de klas te groot is, is er minder aandacht voor individuele vragen. Ook zijn de leerlingen minder geconcentreerd als het druk is. Sommige leerlingen vinden het moeilijk om een vraag te stellen in een drukke groep omdat ze bang zijn om uitgelachen te worden, in een kleinere groep is deze angst minder aanwezig.

Bij grote klassen geeft een docent aandacht aan een hele groep, en minder aan individuele leerlingen. Hoe groter de groep wordt, hoe 'slechter' de onderwijskwaliteit.

Ik heb overal redelijk grote klassen, behalve bij wiskunde, waar we met zijn tienen zitten. Ik merk dat het daar vrijwel onmogelijk is om niet op te letten of te zitten niksen. In een grote klas ‘niks' je meer.

Als je een kleinere klas hebt is er meer rust en een eenheid in de groep waardoor het naar school gaan ook leuk(er) wordt. Als je een kleinere klas hebt heeft de leraar of lerares ook meer tijd voor je om dingen uit te leggen en die ziet ook je stille signalen als je iets bijvoorbeeld niet begrijpt.

Bij sommige lessen zitten er wel 30 tot 32 leerlingen in de klas. Je merkt dat het interactieve aspect er dan snel af gaat: Het worden meer colleges. Met 27/28 gaat het net, al is het wel heel storend als het een drukke klas is.

De grootte van een klas heeft zeker invloed op de kwaliteit van het onderwijs! Je krijgt minder aandacht van de leraar, je wordt niet geholpen als je onvoldoende de stof beheerst, zwakke leerlingen vertragen de lessen voor andere leerlingen en leraren kennen leerlingen amper persoonlijk. Sommigen weten niet eens de naam van sommige leerlingen.

De leraren hebben minder tijd per leerling, als jij echt veel moeite hebt met een vak is het vaak moeilijk om extra uitleg te krijgen in de les. De leraar moet én een grote klas onder controle houden én het voor jou duidelijk maken, dat werkt niet altijd even goed!

Tweederde (65%) van de leerlingen stelt dat ze beter zouden presteren met minder leerlingen in een klas. Ook blijkt dat hoe groter de klas is, hoe meer afgeleid scholieren zijn en hoe minder ze aangeven betrokken te worden bij de lessen.

De onrust die een volle klas met zich mee remt de prestaties zeker. Niet alle docenten kunnen hier mee omgaan en bij verschillende docenten daalt het niveau enorm. De gezelligheid is een groot voordeel :)

Er wordt door de grootte van de klas veel gekletst wat ervoor zorgt dat de uitleg van de docent vaak onderbroken wordt en je slechter presteert en slecht je concentreren kan.

Door de grootte van mijn klas is het bijna onmogelijk voor de docent om boven al het gepraat uit te komen en goed les te geven. Het is namelijk bijna nooit stil in de klas. Hierdoor krijgen wij niet of nauwelijks de stof die we voor SE's moeten kennen en daardoor is het mogelijk dat er slechte cijfers gehaald worden.

Het is vaak druk en rumourig in de klas. Hierdoor is het moeilijker om je te concentreren en is de docent veel tijd kwijt aan het rustig krijgen van de klas ipv aan het daadwerkelijke lesgeven. Dit zorgt ervoor dat er in de lessen minder van de leerstof opgenomen wordt en dit gaat ten koste van de resultaten.

Ik heb een hekel aan klassen die groter zijn dan 25. In een klas met ongeveer 15 leerlingen kun je je prima concentreren en krijgt iedereen genoeg aandacht. In een klas van bijna 30 leerlingen kun je je gewoon niet concentreren en is het veel te druk. Dat zorgt voor slechtere prestaties en een slechtere manier van les geven.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.