Minister Asscher kondigde onlangs aan dat hij maatregelen gaat nemen om werkstress aan te pakken. Op jongere leeftijd komt stress ook al voor: uit onderzoek van EenVandaag samen met jongerenkrant 7Days blijkt dat zes op de tien ondervraagde jongeren (60%) wekelijks één of meerdere keren stress hebben over school- of studiezaken. In totaal deden 2.400 jongeren mee aan het onderzoek.

'Huiswerk, proefwerken, examens, de dagelijkse schoolsleur, slaaptekort, de druk van het sociale leven en de kijk op je toekomst,' licht een jongere toe. 'Echt alles wat je doet is belangrijk. Dat betekent dat alles ook echt goed moet zijn anders is er een kans dat je het niet haalt. Dit zorgt bij mij voor erg veel stress.'                        

De definitie van stress zoals gebruikt in het onderzoek is een bepaalde spanning die je in je lichaam voelt omdat je de situatie niet aankan of teveel van je vraagt. Naast stress over school- en studiezaken geeft één op de drie deelnemers (30%) aan wekelijks stress te hebben over hun sociale leven en bijna een kwart (23%) over zaken die zich afspelen in het gezin. De vraag is of social media ook voor stress zorgen: slechts één op de tien (9%) deelnemers zegt hier wekelijks stress van te ondervinden. Wel geeft ruim een derde (34%) aan dat hun leven een stuk relaxter zou zijn zonder social media.

Prestatiemaatschappij

Eén van de oorzaken van stress is de prestatiedruk die veel jongeren voelen: driekwart (78%) van de deelnemers ervaart deze als hoog. 'Doordat je in deze maatschappij hoger op moet komen moet je blijven presteren. Succesvol zijn, een hoge opleiding, een goed sociaal leven, weten wat je wilt etc. Tevens mag je nooit falen. Hierdoor is de prestatiedruk erg hoog,' aldus een deelnemer. Deels wordt de prestatiedruk volgens de deelnemers door ouders en hun omgeving gecreëerd; voor een deel geven de jongeren aan dat ze die zichzelf opleggen. Zo heeft de helft (52%) van de ondervraagde scholieren het gevoel dat ze naast hun opleiding al aan hun CV moeten werken. 

Slapeloosheid en opgebrand zijn

Stress blijft niet altijd zonder gevolgen: veel jongeren melden lichamelijke klachten als hoofdpijn en buikpijn of slapeloosheid. Ze voelen zich onrustig en kennen weinig momenten van echte ontspanning. 'Lichamelijk doet het veel, soms hoofdpijn, ik ben chagrijnig, moe en kan niet slapen. Het is non-stop aan veel aan dingen denken.'     Opvallend is dat stress al vroeg begint: tweederde van de ondervraagde scholieren (66%) geeft aan wekelijks stress te ervaren over schoolzaken. Deadlines, te veel toetsen en praktijkopdrachten worden vaak genoemd. De helft (46%) van de ondervraagde scholieren die deelnamen aan het onderzoek geeft aan wel eens thuisgebleven te zijn van school omdat ze het gevoel hadden oververmoeid of opgebrand te zijn.

In sommige gevallen houdt de stress zolang aan dat jongeren thuis komen te zitten met een burn-out. In EenVandaag vanavond vertelt een jongere die deelnam aan het onderzoek en een burn-out heeft haar verhaal. Verder komt een docent aan het woord die mindfulness lessen geeft aan zijn leerlingen omdat hij ervaart dat ze veel stressen.

Vanmiddag al presenteert Mariëlle Koekenbier deze uitslag in Radio EenVandaag rond 15:30 uur. In de radiostudio zijn ook een psycholoog, een jongere die een burn-out heeft gehad en één van de schrijfsters van het boek 'Stop met stressen, handleiding voor jongeren met een burn-out' aanwezig.

Lees hier ook het verhaal van Tom (23), die in december een burn-out kreeg. En Eline, die ook deelnam aan dit onderzoek, had zoveel stress dat ze bij een psycholoog terecht kwam.

Over dit onderzoek

De rapportage van het onderzoek met de definitie van stress zoals gehanteerd in het onderzoek kunt u hier vinden. Ook vindt u in de rapportage tientallen reacties van deelnemers die stress ervaren.

Het 1V Jongerenpanel, onderdeel van EenVandaag, bestaat uit ruim 8.000 jongeren van 12 tot en met 24 jaar. Aan dit online onderzoek, gehouden op van 20 mei tot en met 5 juni 2014, deden 2.415 jongeren mee. Hiervan zijn er 949 scholier en 1.279 student. De uitslag is na weging representatief voor drie variabelen, namelijk leeftijd, geslacht en spreiding over het land.

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.