Zes op de tien jongeren (60%) besteden elke dag minimaal drie uur aan hun smartphone. 15 procent gebruikt de telefoon zelfs meer dan zes uur op een dag. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 715 leden van het Jongerenpanel en 19.684 leden van het Opiniepanel. EenVandaag ondervroeg de groepen over hun ervaringen met de smartphone, omdat die tien jaar bestaat.

Van de Opiniepanelleden gebruikt een kwart (25%) de smartphone naar eigen zeggen meer dan drie uur per dag. Toch vinden zowel de jongeren (68%) als de ouderen (84%) zichzelf niet verslaafd.

Aandrang om te kijken

Zes op de tien (60%) jongeren voelen regelmatig de aandrang om op hun telefoon te kijken, ook als ze weten dat er niks nieuws is. Drie op de tien (29%) leden van het Opiniepanel hebben die neiging. Zeven op de tien (69%) jongeren pakken hun smartphone meteen als ze wakker worden, 44 procent van de ouderen doet dat.

Onderzoek smartphones JijVandaag

Positief of negatief?

De smartphone bestaat tien jaar. Over de invloed van de telefoon op de samenleving zijn de meningen verdeeld. Mensen die vinden dat de telefoon vooral een negatieve invloed heeft, denken dat de samenleving er individualistischer door is geworden. Ze wijzen op de terugloop van sociale interactie ‘in het echte leven’ omdat mensen ‘meer aandacht geven aan hun telefoon dan aan hun gesprekspartner.’  Ook noemen mensen smartphonegebruik in het verkeer.  

Anderen zeggen juist dat de smartphone mensen dichter bij elkaar heeft gebracht omdat wereldwijde communicatie via bijvoorbeeld mail, WhatsApp of sociale media makkelijker is geworden. Maar het belangrijkste voordeel van de smartphone is volgens de meesten dat een telefoon met internet overal kan dienen als bron van informatie. 

Onderzoek: 10 jaar smartphone

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden 19.684 leden van het EenVandaag Opiniepanel en 715 leden van het Jongerenpanel JijVandaag mee. De onderzoeken vonden plaats van 18 tot en met 21 september 2017 (Opiniepanel) en 6 tot en met 14 september (Jongerenpanel).

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.

Het Jongerenpanel JijVandaag bestaat uit 5.000 jongeren van 12 tot en met 24 jaar. 

De uitslag van de peiling is na weging representatief voor vier variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleidingsniveau en spreiding over het land.

De software is van Vision Critical.

Lees de hele onderzoek van EenVandaag

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.