De Eerste Kamer heeft vandaag ingestemd met het plan om de alcoholleeftijd naar 18 jaar te verhogen. VVD, PvdA, CDA, ChristenUnie, SGP, SP, GroenLinks, Partij voor de Dieren, 50PLUS en OSF stemden voor het wetsvoorstel. PVV en D66 zijn tegen. De nieuwe minimumleeftijd gaat gelden vanaf 1 januari 2014 voor zowel alcohol als tabak.

Zes op de tien jongeren zijn voorstander van het verhogen van de alcoholleeftijd, zo blijkt uit onderzoek van EenVandaag uit december vorig jaar. Wel vinden de ondervraagde 16 en 17-jarigen uit het onderzoek dat er voor hen een uitzondering gemaakt moet worden, aangezien zij op dit moment al wel mogen drinken. Zodra de wet ingaat riskeren zij een boete als ze alcohol op zak hebben in de openbare ruimte. Dit is nu al het geval voor jongeren onder de 16.

Reportage EenVandaag alcoholbeleid 15-12-2012

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.