Ruim de helft van de jongeren (52 procent) heeft geen problemen met zwart loon. Van de ondervraagde jongeren heeft één op de vijf (21 procent) de afgelopen twee jaar wel eens zwart gewerkt. Ongeveer evenveel jongeren (19 procent) werkt zelfs liever zwart dan wit 

Bijna één op de drie jongeren (29 procent) denkt dat de werknemer niet strafbaar is bij zwart werken, terwijl dit wel het geval is.

Wit is zekerder

Maar een beetje zekerheid wordt wel op prijs gesteld. Nog altijd 53 procent geeft de voorkeur aan wit werken, vooral vanwege de verzekering bij ziekte en ongelukken. Bovendien kom je dan niet zomaar op straat te staan, zoals een respondent overkwam: “Ik ben ooit van de ene op de andere dag mijn vakantiebaan kwijtgeraakt omdat mijn baas bezoek kreeg en iedereen die zwart werkte per direct moest vertrekken. Wel kregen we een 'oprotpremie'.”

Handen uit de mouwen

Van de jongeren uit het panel gaat 63 procent deze zomer vakantiewerk doen. Zij gaan flink aan de slag: gemiddeld werken ze 20 tot 30 uur per week, en bijna vier op de vijf (78 procent) werkt vier weken of meer. Hoewel een overgrote meerderheid van de respondenten met een vakantiebaan deze zomer wit werkt (93 procent), heeft 40 procent van hen geen contract getekend.

Wat schuift het?

Ruim een kwart van de jongeren (27 procent) vindt dat ze te weinig verdienen voor wat ze doen. Bijna zeven op de tien (68 procent) denken deze zomer maximaal 1.000 euro te verdienen. De meerderheid (58 procent) gaat dat geld niet of nauwelijks uitgeven deze vakantie.

Surfschool of ijssalon

Toch vinden jongeren veel verdienen niet het belangrijkste aan hun werk. Ze verkiezen een leuke baan (59 procent) boven een goed betaalde baan (33 procent). Vooral baantjes in een winkel (27 procent) en in de horeca (16 procent) zijn populair. Zomerse jobs die genoemd worden zijn surfles geven, in de ijssalon staan en als reisleider of op de camping werken.

Leuk aan vakantiewerk? Top 5

1. Geld verdienen (82%)

2. Contact met collega’s (38%)

3. Werkervaring opdoen (33%)

4. Voldoening / jezelf nuttig voelen (33%)

5. Mezelf ontwikkelen (20%)

Vervelend aan vakantiewerk? Top 5

1. Vroeg opstaan (40%)

2. Minder vrije tijd (33%)

3. Eentonig werk (32%)

4. Binnen zitten met mooi weer (29%)

5. Laag salaris (21%)

Download

Download

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.