Zwartboek is volgens jullie onbetwist de beste Nederlandse film ooit. Jullie favoriete actrice is (ook geen wonder) polderdiva Carice van Houten, die met kop en schouders boven de andere actrices uitstak.

Dat lag anders bij de acteurs: TBS’er Theo Maassen won nipt van Desie’s lover Tygo Gernandt. ‘Alles is Liefde’ wint volgens jullie de Gouden Kalf van afgelopen jaar.

De bioscoop?? Zó jaren ’90...

Naar de bioscoop fietsen is er niet meer bij. Zeventig procent bezoekt maar een aantal keer per jaar de bioscoop. Jullie vinden een bioscoopkaartje te duur en kijken net zo lief thuis een film te kijken op tv, op dvd of een download. Waarom gaan jullie dan wél naar de bios? Met name voor de gezelligheid, daarna vanwege het grote scherm en het goede geluid.

Boerderijdrama’s en blote tieten

Bestaat er een ‘typisch Nederlandse film’? Volgens driekwart wel degelijk. Sterker nog: een helft zegt dat deze typisch Nederlandse films minder leuk zijn dan buitenlandse films. Hoe zou dat nou komen? Misschien zijn er te weinig leuke Nederlandse tulpen-en-molens-komedies, actiefilms vol klompen en romantische avonturenfilms: deze genres zien jullie namelijk het liefst. Zie hier de Top-3 lijstjes:

Leukste filmgenres volgens de meiden:

1. Komedies

2. Romantische films

3. Actiefilms

Leukste filmgenres volgens de jongens:

1. Actiefilms

2. Komedies

3. Avonturenfilms

Ook de winnaars verschillen nogal: ‘Alles is Liefde’ wordt met name door de meiden hoog beoordeeld, evenals ‘Minoes’. De jongens kiezen ‘Soldaat van Oranje’ en ‘TBS’. ‘Zwartboek’ is voor beide seksen een must.

‘Echt zo'n film voor m'n moeder!’

“Wat slecht geacteerd!”, “wat cultureel verantwoord!” De Nederlandse film wordt met regelmaat afgezeken. Maar volgens zestig procent van jullie wordt er helemaal niet slecht geacteerd in Nederlandse films, en volgens meer dan de helft zit er niet te veel seks in. Wel geeft de helft aan dat jullie vaak dezelfde acteurs terugzien. Of Nederlandse films er goedkoop uitzien is fifty-fifty. Noodzakelijke ingrediënten voor een leuke film zijn goede acteurs, spanning en humor. En een goed verhaal natuurlijk, terecht opgemerkt door velen van jullie (...).

Gouden tip

Oh ja, bijna de helft van jullie heeft de afgelopen 12 maanden niet één Nederlandse film in de bioscoop gezien! Wat jammer. Terwijl jullie zelf aangeven (48%) dat de Nederlandse overheid wel subsidie moet geven aan Nederlandse filmmakers. Zelf kun je dus ook een handje helpen de Nederlandse filmcultuur te steunen: bel je moeder/ vriendje/ oma op en ga samen weer eens naar een leuke Hollandse film!