Minder dan de helft van de jongeren gelooft in winst voor het Nederlands elftal tegen Brazilië. Jongens zijn wel veel positiever dan meisjes: bijna de helft (49 procent) denkt dat Oranje Brazilië gaat verslaan. Bij meisjes is dat 30 procent.

Winnen belangrijker dan mooi voetbal

Het onderzoek is uitgevoerd onder 1400 jongeren in de leeftijd van 12 t/m 24 jaar. Oranje speelt volgens bijna de helft van de jongeren ‘onaantrekkelijk voetbal’. De meeste deelnemers vinden dat echter geen probleem: 77 procent vindt winnen belangrijker dan aantrekkelijk spelen.

Robben de redder

Arjen Robben heeft met zijn invalbeurt tegen Kameroen en de wedstrijd tegen Slowakije een grote indruk achter gelaten. De deelnemers kozen Robben massaal als beste speler van het Nederlands elftal. Vier op de tien jongeren denkt zelfs dat als Arjen Robben wegvalt het Nederlands elftal kansloos is voor de titel.

Robin van Persie werd verkozen tot meest teleurstellende oranjespeler tot dusver.

Vuvuzela verbod

De omstreden plastic vuvuzela toeter, heeft dit WK al voor veel irritatie heeft gezorgd bij supporters, spelers en televisiekijkers. En ook bij jongeren is de toeter niet populair. Tweederde geeft aan dat de vuvuzela in het vervolg moet worden geweerd uit Nederlandse stadions.

Over het onderzoek

Het online onderzoek – waaraan 1400 jongeren van 12 tot en met 24 jaar hebben meegedaan - is gehouden tussen 29 juni en 1 julil 2010. De uitslag is gecorrigeerd op leeftijd, geslacht en spreiding over het land.

Uitslag: nauwelijks vertrouwen in Oranje